Kabaczek faszerowany kaszą jaglaną z pomidorami i oliwkami
Składniki
1 opakowanie kaszy jaglanej Lestello
6 dużych pomidorów
Pół szklanki czarnych oliwek
1 łyżka mielonej wędzonej papryki
Pół łyżki cukru
Szczypta cynamonu
2 duże kabaczki
1 ząbek czosnku
1 cebula
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kabaczki umyć i przekroić na pół. Wydrążyć, tworząc coś na kształt miseczek. Wydrążony miąższ, pokroić i wrzucić do miski. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu producenta. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pomidory i miąższ z kabaczków, smażyć całość przez około 8 minut. Po tym czasie dodać mieloną, wędzoną paprykę, cukier oraz szczyptę cynamonu. Smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać kaszę jaglaną oraz drobno posiekane oliwki. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem wypełnić wydrążone kabaczki. Smacznego :)