Darmowa dostawa od 150 zł

Kabaczek faszerowany kaszą jaglaną z pomidorami i oliwkami

Składniki

  • 1 opakowanie kaszy jaglanej Lestello
  • 6 dużych pomidorów
  • Pół szklanki czarnych oliwek
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • Pół łyżki cukru
  • Szczypta cynamonu
  • 2 duże kabaczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Kabaczki umyć i przekroić na pół. Wydrążyć, tworząc coś na kształt miseczek. Wydrążony miąższ, pokroić i wrzucić do miski. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu producenta. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pomidory i miąższ z kabaczków, smażyć całość przez około 8 minut. Po tym czasie dodać mieloną, wędzoną paprykę, cukier oraz szczyptę cynamonu. Smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać kaszę jaglaną oraz drobno posiekane oliwki. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem wypełnić wydrążone kabaczki. Smacznego :)