Jajka faszerowane musem z grochu i żółtek
Składniki
- 8 jajek
- 1 szklanka grochu żółtego Lestello
- Pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki majonezu
- Sok z połowy cytryny
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Groch namoczyć przez noc, a następnego dnia ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Następnie przekroić na połówki i wyjąć żółtka do oddzielnej miski. Dodać groch oraz kurkumę, słodką mieloną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Zblendować całość na jednolitą masę, stopniowo dodając po łyżce majonezu. Gdy masa będzie gładka, dodać sok z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić wgłębienia w połówkach jajek, pozostałe po usunięciu żółtek. Smacznego ☺