Jaglanka z jabłkami, cynamonem, wanilią i wiórkami kokosowymi
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej Lestello
- 2,5 szklanki mleka
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka cukru brązowego
- Pół łyżeczki cynamon
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Łyżka wiórków koksowych
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą ciepłą wodą. W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki mleka. Kiedy będzie już gorąca, dorzucamy kaszę jaglaną i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Gotową kaszę odcedzamy, jeśli nie wchłonęła całego mleka. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone jabłka wraz z łyżką cukru brązowego. Smażymy do momentu, aż jabłka się rozpadną. Dodajemy cukier waniliowy, cynamon, ugotowaną kaszę jaglaną i wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 1 minutę. Smacznego ☺