Jaglana polenta a’la pizza
Składniki:
Półtorej szklanki kaszy jaglanej Lestello
1 szklanka mleka
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka wody
5 łyżek tartego parmezanu
1 i ½ łyżeczki kurkumy
Sól
1 i ½ szklanki passaty pomidorowej
2 duże kulki mozzarelli
Świeża bazylia
1 łyżka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Passatę przelać do rondelka i podgrzać. Dodać cukier, suszoną bazylię oraz oregano i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez około 3 minuty cały czas mieszając. Odstawić do ostudzenia.
Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać mlekiem, bulionem i wodą. Dodać kukrumę oraz sól do smaku. Gotować, często mieszając, aż do momentu kiedy kasza będzie miękka. Następnie przełożyć masę do blendera i zblendować. Tak przygotowaną masą wyłożyć okrągła formę do pieczenia. Na wierzch wylać, wcześniej przygotowana passatę i połozyc pokrojona w plastry mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 – 15 minut. Przed podaniem udekorować pizzę świeżą bazylią.
Smacznego :)