Darmowa dostawa od 400 zł

Jaglana polenta a’la pizza

Składniki:

Półtorej szklanki kaszy jaglanej Lestello

1 szklanka mleka

1 szklanka bulionu warzywnego

1 szklanka wody

5 łyżek tartego parmezanu

1 i ½ łyżeczki kurkumy

Sól

1 i ½ szklanki passaty pomidorowej

2 duże kulki mozzarelli

Świeża bazylia

1 łyżka cukru

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie:

Passatę przelać do rondelka i podgrzać. Dodać cukier, suszoną bazylię oraz oregano i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez około 3 minuty cały czas mieszając. Odstawić do ostudzenia.

Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać mlekiem, bulionem i wodą. Dodać kukrumę oraz sól do smaku. Gotować, często mieszając, aż do momentu kiedy kasza będzie miękka. Następnie przełożyć masę do blendera i zblendować. Tak przygotowaną masą wyłożyć okrągła formę do pieczenia. Na wierzch wylać, wcześniej przygotowana passatę i połozyc pokrojona w plastry mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 – 15 minut. Przed podaniem udekorować pizzę świeżą bazylią.

Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem