Darmowa dostawa od 150 zł

Irmik helvasi

Składniki:

500 gramów kaszy manny Lestello

1,5 litra mleka

1,5 szklanki brązowego cukru

180 gramów masła

2 laski cynamonu

2 łyżki zmielonych w młynków do kawy pistacji

Przygotowanie:

W garnku rozpuśćcie masło i przesmażcie na nim kasze manną. Powinno to zająć około 2-́3 minut. Następnie dodajcie zmielone pistacje i wymieszajcie.

W drugim garnuszku zagotujcie mleko z cynamonem i cukrem. Pod koniec gotowania wyjmijcie laski cynamonu.

Mleko wlejcie do przesmażonej kaszy manny z pistacjami i dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie i odstawcie do napęcznienie na około 30 minut.

Przełóżcie gorącą masę do miseczek i odstawcie do ostudzenia. Podawajcie posypane mielonymi pistacjami.

Smacznego ????