HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI I BAKŁAŻANA
Składniki
- 2 szklanki białej fasoli Lestello
- 1 duży bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki pasty tahini
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości i ostudzić.
Bakłażana umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić drobno posiekany czosnek i cebulę. Smażyć przez około 2 minuty i dodać bakłażana. Pozostawić na patelni przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając.
Fasolę, bakłażana oraz sok z cytryny i pastę tahini umieścić w misie blendera. Dokładnie całość zmiksować na jednolitą pastę. Przed podaniem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.