Darmowa dostawa od 150 zł

HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI I BAKŁAŻANA

Składniki

  • 2 szklanki białej fasoli Lestello
  • 1 duży bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki pasty tahini
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości i ostudzić. 
Bakłażana umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić drobno posiekany czosnek i cebulę. Smażyć przez około 2 minuty i dodać bakłażana. Pozostawić na patelni przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. 
Fasolę, bakłażana oraz sok z cytryny i pastę tahini umieścić w misie blendera. Dokładnie całość zmiksować na jednolitą pastę. Przed podaniem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.