Hummus z awokado, bazylią i limonką
Składniki
- 1 szklanka ciecierzycy Lestello
- 3 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
- 2 dojrzałe awokado
- Sok z 1 limonki
- Pół szklanki zimnej wody
- 10 listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Cieciorkę moczymy przez około 10h w wodzie, a następnie gotujemy ją do miękkości w posolonej wodzie. Wystudzoną ciecierzycę studzimy i wrzucamy do misy blendera. Dodajemy sok z limonki, listki bazylii, tahine oraz czosnek i miąższ z awokado. Całość miksujemy dodając powoli wodę.
Musimy robić to stopniowo i cały czas obserwować, czy nasz hummus nabiera odpowiedniej konsystencji. Musi być on zwarty, jednak nie za rzadki. Na koniec dodajemy odrobinę soli do smaku. Przed podaniem hummusu, polewamy go sowicie oliwą z oliwek.