Darmowa dostawa od 150 zł

Hummus buraczany

Składniki

  • 1 szklanka ciecierzycy Lestello
  • 2 buraki
  • 3⁄4 szklanki tahini
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • Pół szklanki wody
  • Pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki chrzanu żurawinowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytrny
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Ciecierzycę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Buraki umyć i obrać. Następnie pokroić w plastry i ułożyć na blasze wraz z obranym czosnkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Upieczone buraki i czosnek ostudzić i wrzucić do misy blendera wraz z ugotowaną ciecierzycą, tahini oraz sokiem z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę. Następnie do masy dodać wodę i chrzan i ponownie zmiksować. Całość doprawić solą, pieprzem, skórką cytrynową i kuminem. Dolać oliwy z oliwek, wymieszać do połączenia się składników. Smacznego ☺