Hummus buraczany
Składniki
- 1 szklanka ciecierzycy Lestello
- 2 buraki
- 3⁄4 szklanki tahini
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyzki soku z cytryny
- Pół szklanki wody
- Pół łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki chrzanu żurawinowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytrny
- 4 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Ciecierzycę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Buraki umyć i obrać. Następnie pokroić w plastry i ułożyć na blasze wraz z obranym czosnkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Upieczone buraki i czosnek ostudzić i wrzucić do misy blendera wraz z ugotowaną ciecierzycą, tahini oraz sokiem z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę. Następnie do masy dodać wodę i chrzan i ponownie zmiksować. Całość doprawić solą, pieprzem, skórką cytrynową i kuminem. Dolać oliwy z oliwek, wymieszać do połączenia się składników. Smacznego ☺