Darmowa dostawa od 150 zł

GULASZ Z JARMUŻEM, POMIDORAMI I CIECIERZYCĄ

Składniki

  • 1 szklanka ciecierzycy Lestello
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 8 liści jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • Sok z połowy cytryny
  • Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • Pół łyżeczki mielonej słodkie papryki
  • Szczypta cynamonu
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • 1 szklanka wody
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.
Do garnka wlać 2 łyżki oleju i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć do momentu, aż będzie szklista. Dodać drobno posiekany czosnek i obraną, umytą, startą na tarce marchewkę. Całość smażyć około 3 minut. Następnie wrzucić umyte i poszatkowane liście jarmużu oraz połówki pomidorków koktajlowych. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie wlać passatę pomidorową oraz wodę. Dodać cynamon, mieloną ostrą i słodką paprykę oraz sok z połowy cytryny. Wrzucić ciecierzycę, wymieszać i dusić danie pod przykryciem, przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem, można posypać danie kawałkami tartego parmezanu. 
Smacznego