GULASZ Z JARMUŻEM, POMIDORAMI I CIECIERZYCĄ
Składniki
- 1 szklanka ciecierzycy Lestello
- 6 pomidorków koktajlowych
- 8 liści jarmużu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml passaty pomidorowej
- Sok z połowy cytryny
- Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- Pół łyżeczki mielonej słodkie papryki
- Szczypta cynamonu
- Sól
- Pieprz ziołowy
- 1 szklanka wody
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Do garnka wlać 2 łyżki oleju i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć do momentu, aż będzie szklista. Dodać drobno posiekany czosnek i obraną, umytą, startą na tarce marchewkę. Całość smażyć około 3 minut. Następnie wrzucić umyte i poszatkowane liście jarmużu oraz połówki pomidorków koktajlowych. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie wlać passatę pomidorową oraz wodę. Dodać cynamon, mieloną ostrą i słodką paprykę oraz sok z połowy cytryny. Wrzucić ciecierzycę, wymieszać i dusić danie pod przykryciem, przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem, można posypać danie kawałkami tartego parmezanu.
Smacznego