Darmowa dostawa od 400 zł

GULASZ Z JARMUŻEM, POMIDORAMI I CIECIERZYCĄ

Składniki

  • 1 szklanka ciecierzycy Lestello
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 8 liści jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • Sok z połowy cytryny
  • Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • Pół łyżeczki mielonej słodkie papryki
  • Szczypta cynamonu
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • 1 szklanka wody
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.
Do garnka wlać 2 łyżki oleju i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć do momentu, aż będzie szklista. Dodać drobno posiekany czosnek i obraną, umytą, startą na tarce marchewkę. Całość smażyć około 3 minut. Następnie wrzucić umyte i poszatkowane liście jarmużu oraz połówki pomidorków koktajlowych. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie wlać passatę pomidorową oraz wodę. Dodać cynamon, mieloną ostrą i słodką paprykę oraz sok z połowy cytryny. Wrzucić ciecierzycę, wymieszać i dusić danie pod przykryciem, przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem, można posypać danie kawałkami tartego parmezanu. 
Smacznego 

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem