Darmowa dostawa od 180 zł

GULASZ WARZYWNY Z CIECIERZYCY I BAKŁAŻANA

Składniki

  • Półtorej szklanki ciecierzycy Lestello
  • 1 duży bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 3 duże pomidory
  • 1 cebula
  • Pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • Pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki
  • Szczypta cynamonu
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. 
W rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić na nie, drobno posiekaną cebulkę. Zeszklić i dodać pokrojone w drobną kosteczkę bakłażana i paprykę. Smażyć przez około 3 minuty. Pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Wrzucić ugotowana ciecierzycę. Doprawić ostrą i wędzoną papryką oraz solą, pieprzem i cynamonem do smaku. Wymieszać i smażyć całość, co jakiś czas mieszając do momentu, aż pomidory puszczą sok i lekko zaczną się rozpadać. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem. 
Smacznego ?

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem