Darmowa dostawa od 150 zł

Grzyby z zieloną soczewicą zapiekane pod pierzynką z batatów

Składniki

  • 1 szklanka zielonej soczewicy Lestello
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka świeżych grzybów leśnych
  • 2 duże bataty
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Soczewicę ugotować do miękkości i ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy się ładnie zeszkli, dodać umyte i pokrojone w kostkę grzyby oraz obraną i pokrojoną w drobniutką kostkę marchewkę. Całość doprawić majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać soczewicę i gotować razem jeszcze przez około 5 minut. Bataty obrać i ugotować. Następnie odcedzić, ostudzić i zblendować razem z cynamonem. Do kokilek wyłożyć uduszoną z grzybami soczewicę. Na wierzch wyłożyć zblendowane bataty. Muszą utworzyć swego rodzaju pierzynkę. Tak przygotowane kokilki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut.