Darmowa dostawa od 180 zł

Gryczane pancakes

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej Lestello
  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Miód
  • 2 nektarynki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mączkę. Następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce połącz ze sobą mleko, jajka i sól. Teraz powoli wlewaj mokre składniki do mąki, cały czas mieszając. W kolejnym etapie powoli dolewaj do masy wody. Gdy wszystkie składniki się połączą, masa jest gotowa.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż na niej placuszki. Gdy na powierzchni zobaczysz pęcherzyki, przeżuć placek na druga stronę i smaż na złocisty kolor. Placki polewaj miodem i układaj na nie pokrojone cienko kawałki nektarynki. Następnie nakładaj kolejny placek. Można stworzyć w ten sposób np. 4-warstwowe śniadanie. Oczywiście dodatkami możesz się bawić i zmieniać je według własnego gustu.

 

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem