Gryczane pancakes
Składniki
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej Lestello
- Pół szklanki wody
- Pół szklanki mleka
- 1 jajko
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Miód
- 2 nektarynki
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mączkę. Następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. W drugiej miseczce połącz ze sobą mleko, jajka i sól. Teraz powoli wlewaj mokre składniki do mąki, cały czas mieszając. W kolejnym etapie powoli dolewaj do masy wody. Gdy wszystkie składniki się połączą, masa jest gotowa.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż na niej placuszki. Gdy na powierzchni zobaczysz pęcherzyki, przeżuć placek na druga stronę i smaż na złocisty kolor. Placki polewaj miodem i układaj na nie pokrojone cienko kawałki nektarynki. Następnie nakładaj kolejny placek. Można stworzyć w ten sposób np. 4-warstwowe śniadanie. Oczywiście dodatkami możesz się bawić i zmieniać je według własnego gustu.