Grilowany kurczak z pieczoną ciecierzyca i warzywami
Składniki
150 gram ciecierzycy Lestello
150 gram ryżu Basmati Lestello
1 łyżeczka czarnego sezamu
Połowa awokado
1 pierś z kurczaka
1 szklanka drobno posiekanej czerwonej kapusty
Półczerwonej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
1 łyżeczka oregano
Szczypta imbiru
Sól
Pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
Kurczaka umyć i delikatnie obtoczyć w oregano. Posolić i popieprzyć z każdej strony. Następnie usmażyć go na patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu. Ciecierzycę ugotować do miękkości, po ówczesnym namoczeniu jej przez noc w wodzie. Następnie odcedzić i osuszyć. Tak przygotowaną polać 1 łyżką oliwy z oliwek i posypać suszoną mieloną papryka oraz szczypta imbiru. Wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie wyjąć ją z piekarnika i ostudzić. Paprykę, awokado i czerwona kapustę pokroić na drobne plasterki. Ryż ugotować do miękkości. Na talerzu ułożyć obok siebie pierś z kurczaka, awokado, ryż, paprykę, pieczoną ciecierzycę oraz czerwoną kapustę. Całość skropić oliwa z oliwek i posypać czarnym sezamem. Smacznego :)