Darmowa dostawa od 400 zł

Gorąca czekolada na mleku ryżowym z piankami i tahini

Składniki:

2 litry wody

2-3 szklanki ryżu basmati Lestello

szczypta soli

1 łyżka brązowego cukru

Tabliczka gorzkiej czekolady

4 łyżeczki pasty tahini

Cynamon

10 ulubionych pianek

1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

Ryż wypłucz, a następnie wrzuć do osolonej wody i zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem przez kolejne dwie godziny. Na koniec gotowania posłodź mleko i wymieszaj. Całość zblenduj.

W innym rondelku rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady, a następnie zalej ją dwoma szklankami przygotowanego mleka ryżowego. Cały czas mieszając, podgrzewaj. Dodaj pastę tahini oraz syrop klonowy i gotuj jeszcze przez 2 minuty.

Przelej całość do szklanek i dodaj ulubione pianki. Wierzch posyp startą czekoladą i cynamonem.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem