Gorąca czekolada na mleku ryżowym z piankami i tahini
Składniki:
2 litry wody
2-3 szklanki ryżu basmati Lestello
szczypta soli
1 łyżka brązowego cukru
Tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżeczki pasty tahini
Cynamon
10 ulubionych pianek
1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Ryż wypłucz, a następnie wrzuć do osolonej wody i zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem przez kolejne dwie godziny. Na koniec gotowania posłodź mleko i wymieszaj. Całość zblenduj.
W innym rondelku rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady, a następnie zalej ją dwoma szklankami przygotowanego mleka ryżowego. Cały czas mieszając, podgrzewaj. Dodaj pastę tahini oraz syrop klonowy i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Przelej całość do szklanek i dodaj ulubione pianki. Wierzch posyp startą czekoladą i cynamonem.