Gołąbki z kaszy gryczanej z pieczarkami
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej Lestello
1 główka białej kapusty
3 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
300 gramów małych pieczarek
1 jajko
1 łyżka suszonego majeranku
2 szklanki bulionu grzybowego
1 łyżeczka sosu sojowego
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotującej się wody dodać łyżkę masła. Po ugotowaniu odcedzić i ostudzić kaszę.
Kapustę pozbawić głąba i włożyć do wielkiego garnka z gotującą się wodą. Gotować do momentu, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować pojedyncze liście i odkładać do ostudzenia.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć na 2 łyżka masła. Następnie dodać cebule z czosnkiem, kaszę oraz jajko. Całość wyrobić rękami. Dodać majeranek, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku i ponownie wyrobić.
Wybierać większe liście i nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie, na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
Bulionem grzybowym zalać gołąbki ułożone w rondlu. Dodać łyżkę masła. Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty.
Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.