Darmowa dostawa od 180 zł

Gołąbki z kaszą gryczaną i serem w sosie pomidorowo - paprykowym

Składniki

  • Gołąbki:
  • 2 średnie kapusty włoskie
  • 400 gramów kaszy gryczanej Lestello
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 250 gramów sera białego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Olej do smażeni
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos pomidorowo – paprykowy:
  • 1 duża czerwona papryka
  • 10 pomidorów
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Sos paprykowo – pomidorowy: Paprykę kroimy w kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulą i czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy paprykę i dusimy pod przykryciem przez około 4 minuty. Pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki. Następnie wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego. Dodajemy podsmażoną paprykę z cebulą i czosnkiem. Mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 8 minut. Po tym czasie całość dokładnie blendujemy i gotujemy jeszcze około 8 minut. Gołąbki: W dużym garnku należy zagotować wodę. Kapustę pozbawiamy głąba i twardych części liści, a następnie zanurzamy na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmujemy i odcedzamy. Kaszę gryczaną wrzucamy do 1 litra gotującego się bulionu i gotujemy ją do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojone w drobną kosteczkę cebule. Do miski wrzucamy kaszę, ser, cebulę i całość blendujemy. Gdy masa będzie zwarta i gładka dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy masę. W dłoniach formujemy kotleciki z kaszy, które następnie zawijamy w liście kapusty, formując gołąbki. Resztą liści wykładamy dno garnka i na nich układamy gołąbki. Całość zalewamy przygotowanym sosem paprykowo - pomidorowym. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, około 30 minut. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem