GAZPACHO Z RYŻEM
Składniki:
4 pomidory
1 papryka czerwona
Pół cukinii
1 ząbek czosnku
4 listki bazylii
Sok z połowy cytryny
Pół łyżeczki suszonej wędzonej papryki
Pół łyżeczki miodu
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Paprykę i cukinię umyć i również pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić cebule oraz czosnek i smażyć przez około 1 minutę. Po tym czasie dodać paprykę oraz cukinię. Wymieszać i smażyć przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie wrzucić pomidory i dodać mieloną wędzoną paprykę. Wymieszać i smażyć, aż pomidory zaczną się lekko rozpadać. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Do misy blendera wrzucić ryż i zawartość patelni. Dodać miód, sok z cytryny i bazylię. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem i zblendować. Przelać do szklanek.
Smacznego