Darmowa dostawa od 150 zł

Fava

Składniki (6 porcji):

1 szklanka grochu żółtego Lestello 1 mała cebula

Pół szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

Sok z 1 cytryny

Sól

Garść kaparów

Przygotowanie:

Groch namoczyć przez noc.

Cebulę i czosnek ładnie zeszklić na oliwie z oliwek. Następnie dodać odcedzony groch. Przesmażyć przez 1 minutę razem i zalać wodą. Musi ona całkowicie przykryć groch. Doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować całość pod przykryciem przez około półtorej godziny. W tym czasie groch powinien się rozpaść, a całość osiągnąć konsystencję puree. Dobrze jest również lekko zblendować masę. Następnie dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać. Przed podaniem posypać pastę kaparami.

Smacznego ☺