Fava
Składniki (6 porcji):
1 szklanka grochu żółtego Lestello 1 mała cebula
Pół szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
Sól
Garść kaparów
Przygotowanie:Groch namoczyć przez noc.
Cebulę i czosnek ładnie zeszklić na oliwie z oliwek. Następnie dodać odcedzony groch. Przesmażyć przez 1 minutę razem i zalać wodą. Musi ona całkowicie przykryć groch. Doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować całość pod przykryciem przez około półtorej godziny. W tym czasie groch powinien się rozpaść, a całość osiągnąć konsystencję puree. Dobrze jest również lekko zblendować masę. Następnie dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać. Przed podaniem posypać pastę kaparami.
Smacznego ☺