Darmowa dostawa od 400 zł

Duszona fasola z warzywami

Składniki

  • 1 opakowanie fasoli drobnej Lestello
  • 2 papryki czerwone
  • 2 pomidory
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 większa cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania

Fasole należy umyć i odstawić do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy ją w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. Nie może być za miękka. Paprykę, cebulę i pomidory kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy około 2 minut i dodajemy paprykę oraz pomidory. Smażymy kolejne 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i czekamy, aż lekko nam się podgrzeje. Wsypujemy fasolę i dodajemy oregano, tymianek, bazylię, cukier, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Warto co jakiś czas zamieszać całość. Tuż przed podaniem posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorem.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem