Darmowa dostawa od 150 zł

Domowy falafel

Składniki:

1 opakowanie ciecierzycy Lestello

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka ziaren kolendry

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziarna cieciorki wypłuczcie, zalejcie zimną wodą i zostawcie na noc.

Gotujcie w osolonej wodzie 15 minut (cieciorka nie może być rozgotowana).

Cebulę posiekajcie, czosnek wyciśnijcie przez wyciskarkę. Dodajcie odcedzoną cieciorkę, kmin, kolendrę i natkę. Całość zmiksujcie w blenderze.

Na koniec przyprawcie solą i pieprzem.

Z masy uformujcie niewielkie kulki, smażcie na ciemnobrązowy kolor w głębokim tłuszczu.

Smacznego. ☺