Domowe sushi
Przygotowanie:
Zalewa:
80 ml octu ryżowego, 20 gram soli, 40 gram cukru oraz 1 łyżkę mirini dodajemy do garnka i mieszamy. Następnie wszystko podgrzewamy. Nasza zalewa musi być gorąca, ale nie możemy dopuścić do wrzenia. Po ugotowaniu, zalewę odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ryżu:
Surowy ryż płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Następnie odstawiamy go na około 30 minut. Po tym czasie wsypujemy ryż do garnka i zalewamy wodą. Proporcja to 1,5 szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Ważne, aby do wody nie dodawać zbyt dużej ilości soli.
Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.. W tym czasie nie podnosimy przykrywki, ani nie mieszamy.
Gotowy ryż przekładamy do miski i zalewamy go wcześniej przygotowaną zalewą. Delikatnie mieszamy całość, najlepiej drewnianą łyżką – tak, aby nie zgnieść ziaren. Całość odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Ryż musi lekko ostygnąć, ale nie może być zimny.
Przygotowanie sushi maki:
Ogórka obieramy i kroimy w paseczki. Musimy je przyciąć idealnie do rozmiaru nori. Na desce do krojenia umieszczamy matę bambusową. Na matę kładziemy płatek nori, gładką stroną do dołu.Następnie nakładamy ryż. Nie powinna to być bardzo gruba warstwa – z każdej strony zostawiamy około 2 cm wolnego miejsca. Przez środek naszego ryżu robimy pasek z pasty wasabi. Następnie nakładamy tam łososia, tuńczyka lub paluszki krabowe – wedle uznania. Możemy robić to naprzemiennie przy kolejnych porcjach. Potem kładziemy na wszystko paseczki z ogórka. Następnie za pomocą maty zwijamy całość w rulonik. Brzegi naszych nori lekko smarujemy wodą, żeby się skleiły. Sushi zwinięte w macie dociskamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie powstały rulonik kroimy na mniejsze krążki.
Przygotowanie susi nigir:
Z ryżu formujemy niewielkie wałeczki, które następnie na górze smarujemy wasabi i nakładamy na nie kawałek łososia. Nasze nigiri jest gotowe.
Przygotowanie susi uramaki:
Ogórka obieramy i kroimy w paseczki. Musimy je przyciąć idealnie do rozmiaru nori. Na desce do krojenia umieszczamy matę bambusową. Na matę nakładamy ryż. Nie powinna to być bardzo gruba warstwa. Przez środek naszego ryżu robimy pasek z pasty wasabi. Następnie nakładamy tam łososia, tuńczyka lub paluszki krabowe – wedle uznania. Możemy robić to naprzemiennie przy kolejnych porcjach. Potem kładziemy na wszystko paseczki z ogórka. Następnie za pomocą maty zwijamy całość w rulonik. Sushi zwinięte w macie dociskamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie powstały rulonik kroimy na mniejsze krążki.. Każdy z nich smarujemy z wierzchu wasabi.