Domowe jajka niespodzianki z ekspandowaną pszenicą
300 ml śmietany 30%
200 ml mleka 3.2%
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki kakao
1 szklanka ekspandowanej pszenicy Lestello
Pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:Do garnka wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy je z cukrem pudrem oraz kakao. Całość zagotowujemy i gotujemy około 15 minut. Pamiętajcie, że musicie cały czas mieszać masę podczas gotowania.
Gdy masa będzie bardzo gęsta, należy zdjąć ją z ognia i odstawić do studzenia. Następnie wrzucamy do niej ekspandowaną pszenicę i mieszamy. Łyżką przekładamy masę do foremek w kształcie połówek jajek. Do każdej nakładamy masę, robiąc jednocześnie wgłębienia na ich środku. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia w kąpieli wodnej rozpuszczamy połowę tabliczki czekolady. Do zastygłych połówek, czekoladowych jajek wkładamy nasze niespodzianki. Brzegi każdej połówki smarujemy roztopioną czekoladą i sklejamy z drugą połówką. Wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła.
Pyszne domowe jajka niespodzianki gotowe. Smacznego. ☺