Rodzynki zalać wrzątkiem, a gdy napęcznieją odcedzić na sicie. Orzechy posiekać. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową, sodę i proso. Dodać sezam, posiekane orzechy, rodzynki i pestki słonecznika i dyni. Białko lekko ubić i wymieszać z miodem. Masę miodowo-białkową dodać do wcześniej przygotowanych składników i wymieszać. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 26x17 cm. Dokładnie ugnieść wilgotnymi dłoniami. Wstawić do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i zapiekać około 25 minut. Śmietankę podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż polewa stanie się gładka i lśniąca. Upieczony placek wystudzić i polać polewą czekoladową. Gdy czekolada zastygnie pokroić na batoniki. Przechowywać zawinięte w celofan.