Darmowa dostawa od 400 zł

Dietetyczne batoniki bezglutenowe

Składniki

  • 125 g mąki bezglutenowej do wypieków
  • 70 g prosa ekspandowanego Lestello
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 białka z jajka
  • 130 g płynnego miodu
  • 130 g rodzynek
  • 100 g sezamu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 25 g pestek słonecznika
  • 25 g pestek dyni
  • polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

Rodzynki zalać wrzątkiem, a gdy napęcznieją odcedzić na sicie. Orzechy posiekać. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową, sodę i proso. Dodać sezam, posiekane orzechy, rodzynki i pestki słonecznika i dyni. Białko lekko ubić i wymieszać z miodem. Masę miodowo-białkową dodać do wcześniej przygotowanych składników i wymieszać. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 26x17 cm. Dokładnie ugnieść wilgotnymi dłoniami. Wstawić do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i zapiekać około 25 minut. Śmietankę podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż polewa stanie się gładka i lśniąca. Upieczony placek wystudzić i polać polewą czekoladową. Gdy czekolada zastygnie pokroić na batoniki. Przechowywać zawinięte w celofan.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem