CZERWONA SOCZEWICA Z WARZYWAMI
Składniki
- 300 gramów czerwonej soczewicy Lestello
- Pół szklanki grochu żółtego Lestello
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 pietruszka
- 1 mała cukinia
- Pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- Pół łyżeczki suszonego tymianku
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Cebule pokroić w drobna kosteczkę i wrzucić na rozgrzane na patelni 3 łyżki oleju. Zeszklić i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć razem około 2 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki, pietruszkę, marchewkę oraz cukinię. Smażyć pod przykryciem przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać groch i soczewicę. Wymieszać i wsypać tymianek, paprykę oraz doprawić solą i pieprzem. Całość zalać bulionem, wymieszać i gotować, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż bulion prawie całkiem odparuje.
Smacznego