Darmowa dostawa od 150 zł

CZERWONA SOCZEWICA Z WARZYWAMI

Składniki

  • 300 gramów czerwonej soczewicy Lestello
  • Pół szklanki grochu żółtego Lestello
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cukinia
  • Pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • Pół łyżeczki suszonego tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Groch przepłukać i namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Soczewicę również ugotować na miękko. 
Cebule pokroić w drobna kosteczkę i wrzucić na rozgrzane na patelni 3 łyżki oleju. Zeszklić i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć razem około 2 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki, pietruszkę, marchewkę oraz cukinię. Smażyć pod przykryciem przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać groch i soczewicę. Wymieszać i wsypać tymianek, paprykę oraz doprawić solą i pieprzem. Całość zalać bulionem, wymieszać i gotować, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż bulion prawie całkiem odparuje. 
Smacznego