Czekoladowe muffiny gryczane
Składniki
- 1 i ½ szklanki kaszy gryczanej Lestello
- 140 gramów masła
- 60 gramów gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
- Pół szklanki brązowego cukru
- Pół szklanki śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną zmielić w młynku do kawy na mączkę. Masło rozpuścić razem z czekolada w kąpieli wodnej. Dodać kakao i wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Dodać lekko ostudzona masę czekoladową, śmietanę, proszek do pieczenia oraz mąkę gryczaną. Całość zmiksować do powstanie jednolitej masy. Następnie wypełniać nią papilotki na muffiny. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Smacznego :)