Curry z ciecierzycy
Składniki:
Przygotowanie:
Ciecierzycę wsypać do garnka i zalać trzykrotnie większą ilością wody w stosunku do ilości ciecierzycy.
Zostawić do namoczenia na około 12 godzin. Po tym czasie gotować ją do miękkości, około 45 minut
w tej samej wodzie. Następnie odcedzić i odstawić do ostudzenia.
W garnku rozgrzać 4 łyżki oleju.
Cebulę zwykłą i czerwoną pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z olejem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez około 1,5 minuty aż całość się zeszkli.
Papryczkę chilli pozbawić pestek i pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo postąpić z czerwona papryką, można ją jednak pokroić w nieco większą kostkę. Obie papryki wrzucić do garnka razem z 2 łyżeczkami świeżo startego imbiru. Smażyć przez około 2 minuty cały czas mieszając. .
Gdy wszystko ładnie się zarumieni, dodać roztartą w moździerzu kolendrę, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, kmin, curry indyjskie oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Smażyć przez około 1,5 minuty cały czas mieszając.
Do garnka wlać wodę i dodać pomidory z puszki. Całość wymieszać i gotować przez około 5 minut.
Po tym czasie dodać do pomidorów przygotowaną wcześniej ciecierzycę, sok z 1 cytryny i cukier. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
Doprawić według własnego smaku solą himalajską i pieprzem ziołowym. Podawać z ryżem lub pieczywem. Dla dekoracji na daniu można położyć kilka listków świeżej pietruszki.