Cotechino z soczewicą
Składniki:
1 kg kiełbasy cotechino
300 gramów zielonej soczewicy Lestello
4 liście szałwii
Gałązka rozmarynu
Kilka liści laurowych
2 ząbki czosnku
2 suszone pomidory
1 papryczka peperoncini
3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Kiełbasę cotechino gotujcie przez około godzinę w wodzie.
Soczewicę ugotujcie według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedźcie i wrzućcie do garnka. Zalejcie wodą i dodajcie liście szałwii i rozmarynu, gałązkę rozmarynu, 2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku oraz drobno posiekane suszone pomidory i papryczkę peperoncini. Wszystko razem gotujcie około 20 minut. Po tym czasie usuńcie liście szałwii, laurowe oraz gałązkę rozmarynu. Odcedźcie i dodajcie oliwę. Wymieszajcie i wyłóżcie na talerz. Na wierzch ułóżcie ugotowaną i pokrojoną w plastry kiełbasę cotechino.
Smacznego :)