Darmowa dostawa od 180 zł

Cielęcina z morelami

Składniki

  • 1 kg chudej cielęciny, np. łopatki
  • 200 g ryżu Lestello
  • 2 łyżki masła
  • 200 g oscypka, bryndzy lub wędzonej mozzarelli
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • biały pieprz
  • pół szklanki białego wytrawnego wina lub soku z pomarańczy
  • 150 g suszonych moreli
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Cielęcinę opłukać, pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla. Dodać posiekaną cebulę, wcześniej opłukane i namoczone morele, pieprz i sól, zalać winem, dusić ok. 20 min. Oddzielnie ugotować na pół miękko ryż. W żaroodpornym, natłuszczonym naczyniu położyć warstwę ryżu, na nim cielęcinę z sosem i morelami, posypać pokrojonym w kostkę serem, zapiekać w 180 st. C, aż ser zmięknie i zacznie się rozpuszczać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem