Ciasto ryżowe ze śliwkami
Składniki:
¾ szklanki ryżu białego Lestello
Pół litra mleka
Pól litra wody
¾ szklanki cukru
100 gramów masła
3 łyżki mąki
3 jajka
Półtorej szklanki umytych i pokrojonych w kostkę śliwek
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Bułka tarta
Przygotowanie:
Ryż zalejcie mlekiem i wodą, a następnie dodajcie pół szklanki cukru i masło. Całość gotujcie około 25 minut, co jakiś czas mieszając, żeby składniki się rozpuściły i ładnie ze sobą połączyły. Po ugotowaniu odstawcie na godzinę do ostudzenia.
Jajka ubijcie z mąką i dodajcie masę do przestudzonego ryżu. Wsypcie śliwki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wymieszajcie i przełóżcie do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Pieczcie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę.
Smacznego