Darmowa dostawa od 150 zł

Ciasto ryżowe ze śliwkami

Składniki:

¾ szklanki ryżu białego Lestello

Pół litra mleka

Pól litra wody

¾ szklanki cukru

100 gramów masła

3 łyżki mąki

3 jajka

Półtorej szklanki umytych i pokrojonych w kostkę śliwek

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Bułka tarta

Przygotowanie:

Ryż zalejcie mlekiem i wodą, a następnie dodajcie pół szklanki cukru i masło. Całość gotujcie około 25 minut, co jakiś czas mieszając, żeby składniki się rozpuściły i ładnie ze sobą połączyły. Po ugotowaniu odstawcie na godzinę do ostudzenia.

Jajka ubijcie z mąką i dodajcie masę do przestudzonego ryżu. Wsypcie śliwki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wymieszajcie i przełóżcie do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.

Pieczcie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę.

Smacznego