Darmowa dostawa od 150 zł

Ciasto ryżowe z cukinią

Składniki:

300 gramów ryżu białego długiego Lestello

4 łyżki oliwy z oliwek

300 gramów cukinii

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 jajka

100 gramów tartego żółtego sera

3 łyżki śmietany 18%

Pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Sól

Pieprz

1 łyżeczka suszonego majeranku

Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Po tym czasie dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach cukinię i smażymy razem przez 5 minut. Studzimy i przekładamy do ugotowanego ryżu.

Dodajemy rozmącone jajka, żółty ser, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki oraz majeranek i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ręcznie, rozgniatając ryż na papkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wyspanej bułką tartą formy.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.

Smacznego :)