Ciasto ryżowe z cukinią
Składniki:
300 gramów ryżu białego długiego Lestello
4 łyżki oliwy z oliwek
300 gramów cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
100 gramów tartego żółtego sera
3 łyżki śmietany 18%
Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Sól
Pieprz
1 łyżeczka suszonego majeranku
Szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Po tym czasie dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach cukinię i smażymy razem przez 5 minut. Studzimy i przekładamy do ugotowanego ryżu.
Dodajemy rozmącone jajka, żółty ser, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki oraz majeranek i gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ręcznie, rozgniatając ryż na papkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wyspanej bułką tartą formy.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.
Smacznego :)