Chleb gryczany
Składniki
- 2 szklanki kaszy gryczanej białej Lestello
- 0,5 szklanki wody
- 1⁄4 szklanki oleju rzepakowego
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki soli morskiej Sok z połowy cytryny
- 1⁄2 łyżeczki oregano
- 1⁄2 łyżeczki bazylii
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną należy namoczyć w dużej ilości wody. Zostawić ją tak na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć kaszę do misy blendera. Dodać olej, sok z cytryny, wodę, sodę, sól oregano i bazylię. Całość blendować około 5 minut. Gotową masę przełożyć do formy keksówki, wysmarowanej masłem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny.