Darmowa dostawa od 150 zł

Chipsy z ciecierzycy

Składniki:

2 szklanki ciecierzycy Lestello

1 łyżeczka kuminu

1/3 łyżeczki soli

200 ml wody

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę zmielcie w młynku do kawy na mączkę. Następnie wymieszajcie ją w misce z kuminem i solą. Stopniowo dodając wodę mieszajcie do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie przełóżcie je na stolnicę i posypcie mąką. Wyrabiajcie do czasu, aż nie będzie się kleić do ręki.

Z gotowego ciast odrywajcie po małym kawałku i rozwałkowujcie na cienkie placuszki.

W garnku rozgrzejcie sporą ilość oleju. Wrzucajcie gotowe placki na olej i smażcie je podobnie jak faworki na złoty kolor po obu stronach. Następnie wyjmijcie i odsączcie z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Smacznego ☺