Chipsy z ciecierzycy
Składniki:
2 szklanki ciecierzycy Lestello
1 łyżeczka kuminu
1/3 łyżeczki soli
200 ml wody
Olej do smażenia
Przygotowanie:Ciecierzycę zmielcie w młynku do kawy na mączkę. Następnie wymieszajcie ją w misce z kuminem i solą. Stopniowo dodając wodę mieszajcie do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie przełóżcie je na stolnicę i posypcie mąką. Wyrabiajcie do czasu, aż nie będzie się kleić do ręki.
Z gotowego ciast odrywajcie po małym kawałku i rozwałkowujcie na cienkie placuszki.
W garnku rozgrzejcie sporą ilość oleju. Wrzucajcie gotowe placki na olej i smażcie je podobnie jak faworki na złoty kolor po obu stronach. Następnie wyjmijcie i odsączcie z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Smacznego ☺