Darmowa dostawa od 150 zł

CHILLI CON CARNE NA ZIMOWE WIECZORY

Składniki

  • 250 gramów mięsa mielonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli Lestello
  • 2 papryczki chili
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • 1 papryka
  • 1 łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek posiekać i dodać razem z oregano do cebuli. Po ok. 1 dodać dodać kmin oraz mięso mielone. Smażyć na małym ogniu, aż mięso zmieniając kolor. Następnie wlać na patelnię pomidorów wraz z zalewą i dodać wodę. Doprawić posiekana papryczką chili, solą, pieprzem cayenne. Dusić na ogniu przez 20 minut. Paprykę pokroić i dodaj na patelnię. Gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec wrzucić ugotowaną czerwoną fasolą i gotować, co jakiś czas mieszając przez 4 minuty. Danie gotowe.
Smacznego