Darmowa dostawa od 150 zł

Chałwa z kaszy manny

Składniki:

170 gramów kaszy manny Lestello

200 gramów oleju

30 gramów masła

250 ml mleka 2%

200 gramów cukru

50 gramów migdałów

30 gramów pistacji

200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy

Pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do rondelka wlej olej i masło. Rozpuść je i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj kaszę mannę i cały czas mieszając gotuj na mały ogniu przez około 3 minuty.

W kolejnym etapie do rondelka wlej sok z pomarańczy, mleko oraz dodaj cukier. Całość wymieszaj i zagotuj.

Dodaj do rondelka cynamonu, rozdrobnione pistację oraz migdały. Cały czas mieszając, gotuj całość do momentu, aż masa stanie się gęsta i będzie odklejać się od garnka.

Tak przygotowaną kaszę przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmij ją na talerz i udekoruj migdałami na górze.

Smacznego :)