Chałwa z kaszy manny
Składniki:
170 gramów kaszy manny Lestello
200 gramów oleju
30 gramów masła
250 ml mleka 2%
200 gramów cukru
50 gramów migdałów
30 gramów pistacji
200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
Pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do rondelka wlej olej i masło. Rozpuść je i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj kaszę mannę i cały czas mieszając gotuj na mały ogniu przez około 3 minuty.
W kolejnym etapie do rondelka wlej sok z pomarańczy, mleko oraz dodaj cukier. Całość wymieszaj i zagotuj.
Dodaj do rondelka cynamonu, rozdrobnione pistację oraz migdały. Cały czas mieszając, gotuj całość do momentu, aż masa stanie się gęsta i będzie odklejać się od garnka.
Tak przygotowaną kaszę przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmij ją na talerz i udekoruj migdałami na górze.