Burgery z kaszy gryczanej
Składniki (na 4 duże kotlety):
2 szklanki ugotowanej, białej kaszy gryczanej Lestello
3⁄4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Lestello
1 marchewka
1 cebula
Pół pora
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka suszonego majeranku Sól
Pieprz
1 jajko
Olej do smażenia
Przygotowanie:Do jednej miski wsyp ugotowane 2 szklanki kaszy gryczanej, a do drugiej 3⁄4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej.
Marchewkę ugotuj i wrzuć do kaszy jaglanej. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju. Ostudź i dodaj do kaszy jaglanej z marchewką. Wrzuć też pokrojonego drobno pora. Całość zblenduj na jednolitą masę. Zblenduj również kaszę gryczaną. Następnie połącz obydwie masy. Dodaj jajko, przyprawy oraz posól i popieprz do smaku. Wyrób ciasto, z którego następnie formuj burgery. Smaż je na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor, po każdej ze stron.
Smacznego ☺