Darmowa dostawa od 180 zł

Burger z kotletami z ciecierzycy

Składniki

  • Kotlety:
  • 1 opakowanie ciecierzycy Lestello
  • 1 starta marchewka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 mała cebula
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku
  • Burger:
  • Bułki żytnie pełnoziarniste
  • Kilka listków szpinaku
  • 2 pomidory czerwone
  • 2 pomidory żółte
  • 6 pomidorków cherry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 cukinia

Sposób przygotowania

Kotlety: Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie gotować, aż będzie miękka. Ostudzić i wrzucić do misy blendera. Dodać płatki owsiane, 1 małą cebulę, startą marchewek i całość zblendować na jednolitą masę. Następnie przełożyć masę do miski i dodać jajka, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić masę ręcznie do całkowite połączenia. Z gotowej masy formować kotlety, które spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor po każdej ze stron. Burger: Cukinię kroimy w drobne paski i smażymy przez chwile w głębokim oleju. Musi się idealnie zrumienić i podsmażyć. Powinien powstać nam taki chrupiący chips. Pomidory czerwone i żółte pokroić na plasterki. Pomidorki cherry pokroić w drobną kostkę i dodać do nich oliwę z oliwek oraz bazylię i oregano. Całość wymieszać. Bułki przekroić na pół. Na dolnej części ułożyć szpinak, salsę z pomidorków cherry, kotlety, pokrojone pomidory czerwone i żółte oraz chipsy z cukinii. Na górę dołożyć trochę szpinaku i przykryć drugą połową bułki. Burger gotowy!

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem