Kotlety: Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie gotować, aż będzie miękka. Ostudzić i wrzucić do misy blendera. Dodać płatki owsiane, 1 małą cebulę, startą marchewek i całość zblendować na jednolitą masę. Następnie przełożyć masę do miski i dodać jajka, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić masę ręcznie do całkowite połączenia. Z gotowej masy formować kotlety, które spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor po każdej ze stron. Burger: Cukinię kroimy w drobne paski i smażymy przez chwile w głębokim oleju. Musi się idealnie zrumienić i podsmażyć. Powinien powstać nam taki chrupiący chips. Pomidory czerwone i żółte pokroić na plasterki. Pomidorki cherry pokroić w drobną kostkę i dodać do nich oliwę z oliwek oraz bazylię i oregano. Całość wymieszać. Bułki przekroić na pół. Na dolnej części ułożyć szpinak, salsę z pomidorków cherry, kotlety, pokrojone pomidory czerwone i żółte oraz chipsy z cukinii. Na górę dołożyć trochę szpinaku i przykryć drugą połową bułki. Burger gotowy!