Brownie z czerwonej fasoli Dese
500 gram czerwonej fasoli Lestello
1 banan
3 łyżki brązowego cukru
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
Szczypta soli
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Fasolę namoczcie przez noc i następnego dnia ugotujcie. Musi być miękka.
Obierzcie banana i pokrójcie w drobną kosteczkę. Dodajcie do niego olej oraz fasolę i zmiksujcie za pomocą blendera. Powstała masa nie może mieć żadnych grudek. Następnie dodajcie jajka i ponownie miksujcie przez około 4 minuty.
Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej i odstawcie do lekkiego przestudzenia.
Ostudzoną czekoladę dodajcie do masy bananowej wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Zmiksujcie wszystko razem na gładką masę.
Całość przelejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut. Po upieczeniu ostudźcie ciasto. Bezglutenowe brownie jest gotowe.