Darmowa dostawa od 150 zł

Brownie z czerwonej fasoli Dese

Składniki:

500 gram czerwonej fasoli Lestello

1 banan

3 łyżki brązowego cukru

1 tabliczka gorzkiej czekolady

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka

Szczypta soli

4 łyżki oleju

Przygotowanie:

 

Fasolę namoczcie przez noc i następnego dnia ugotujcie. Musi być miękka.

Obierzcie banana i pokrójcie w drobną kosteczkę. Dodajcie do niego olej oraz fasolę i zmiksujcie za pomocą blendera. Powstała masa nie może mieć żadnych grudek. Następnie dodajcie jajka i ponownie miksujcie przez około 4 minuty.

Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej i odstawcie do lekkiego przestudzenia.

Ostudzoną czekoladę dodajcie do masy bananowej wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Zmiksujcie wszystko razem na gładką masę.

Całość przelejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut. Po upieczeniu ostudźcie ciasto. Bezglutenowe brownie jest gotowe.