Brownie jaglane z masłem orzechowym
Składniki
- 500 gramów ugotowanej kaszy jaglanej Lestello
- 70 gramów mąki pełnoziarnistej
- 100 gramów brązowego cukru
- 100 gramów masła orzechowego
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Garść mocno zmielonych orzechów
Sposób przygotowania
Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować. Zostawić do ostygnięcia. Następnie delikatnie ją zblendować. Musi powstać jednolita masa. Do miski z kaszą jaglaną dodać mąkę, cukier, masło orzechowe oraz kakao, cynamon, proszek do pieczenia i oliwę z oliwek. Całość miksować przez około 6 minut. Na koniec dodać mocno zmielone orzechy i wymieszać. Przełożyć ciasto do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Smacznego :)