Darmowa dostawa od 150 zł

Batoniki z prosem ekspandowanym

125 g mąki

70 g prosa ekspandowanego Lestello

1/2 łyżeczki sody

2 białka z jajka

130 g płynnego miodu

130 g rodzynek

100 g sezamu

100 g orzechów włoskich

25 g pestek słonecznika

25 g pestek dyni

polewa:

200 g gorzkiej czekolady

150 ml śmietanki 30%

Rodzynki zalej wrzątkiem, a gdy napęcznieją, odcedź na sicie. Orzechy posiekaj. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową, sodę i proso. Dodaj sezam, posiekane orzechy, rodzynki oraz pestki słonecznika i dyni. Białko lekko ubij i wymieszaj z miodem. Masę miodowo-białkową dodaj do wcześniej przygotowanych składników i wymieszaj. Całość przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 26x17 cm. Dokładnie ugnieć wilgotnymi dłońmi. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i zapiekaj ok. 25 minut. Śmietankę podgrzej, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż polewa stanie się gładka i lśniąca. Upieczony placek wystudź i polej polewą czekoladową. Gdy czekolada zastygnie, pokrój na batoniki. Smakołyki przechowuj zawinięte w celofan.