Batoniki z prosem ekspandowanym
125 g mąki
70 g prosa ekspandowanego Lestello
1/2 łyżeczki sody
2 białka z jajka
130 g płynnego miodu
130 g rodzynek
100 g sezamu
100 g orzechów włoskich
25 g pestek słonecznika
25 g pestek dyni
polewa:
200 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 30%
Rodzynki zalej wrzątkiem, a gdy napęcznieją, odcedź na sicie. Orzechy posiekaj. W misce wymieszaj mąkę bezglutenową, sodę i proso. Dodaj sezam, posiekane orzechy, rodzynki oraz pestki słonecznika i dyni. Białko lekko ubij i wymieszaj z miodem. Masę miodowo-białkową dodaj do wcześniej przygotowanych składników i wymieszaj. Całość przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 26x17 cm. Dokładnie ugnieć wilgotnymi dłońmi. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i zapiekaj ok. 25 minut. Śmietankę podgrzej, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż polewa stanie się gładka i lśniąca. Upieczony placek wystudź i polej polewą czekoladową. Gdy czekolada zastygnie, pokrój na batoniki. Smakołyki przechowuj zawinięte w celofan.