Darmowa dostawa od 150 zł

Bataty faszerowane quinoa i ciecierzycą

Składniki
Szklanka ciecierzycy Lestello
2 duże bataty
1 szklanka kaszy quinoa
4 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
Pół łyżeczki cynamonu
Pół łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki suszonego oregano
Pół łyżeczki suszonego majeranku
Sól
Pieprz
Pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Kasze quinoa ugotować według instrukcji producenta. Bataty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć, przekroić i wdrążyć. Miąższ dodać do ugotowanej kaszy quinoa i wymieszać. W misce wymieszać ze sobą olej i wszystkie przyprawy. Następnie wrzuć ciecierzycę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną wrzucić na rozgrzaną patelnie i smażyć do momentu aż będzie rumiana. Kaszą nafaszerować połówki batatów. Na wierzch wyłożyć podsmażoną ciecierzycę. Całość doprawić solą i pieprzem, a wierzch posypać poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego :)