Bahji – indysjki przysmak z cebuli i ciecierzycy
Przygotowanie:
Ciecierzycę zmielcie w młynku do kawy. Musi z niej powstać mączka. W garnku rozgrzejcie olej
do głębokiego smażenia. Cebule obierzcie i pokrójcie w cienkie pióra. Mąkę z ciecierzycy pomieszajcie
z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajcie chili, kurkumę, curry, kolendrę i wymieszajcie
wszystko. Dodajcie wodę i ponownie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Musi powstać
trochę gęstsze ciasto niż na naleśniki. Wsypcie cebulę i wymieszajcie. Następnie nabierajcie masę łyżką
i wrzucajcie na rozgrzany głęboki olej. Smażcie do czasu, aż placuszki będą złociste. Najlepiej smażyć po
3 sztuki na jeden raz. Placuszki muszą mieć miejsce, żeby dobrze wyrosnąć.