Babeczki pierwsza klasa!
Babeczki z kaszą gryczaną i serem
Ciasto:
500 g mąki
150 g masła
4 łyżki oleju
100 g kwaśnej śmietany (tłustej)
2 jaja
sól
Nadzienie:
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej Lestello
1 cebula pokrojona w kostkę
250 g białego sera
1 jajko
oliwa
sól, pieprz
Zimne masło posiekać w misce z mąką, dodać sól i olej. Roztrzepać jajka ze śmietaną, wlać do mąki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodać mąki, jeśli za twarde - śmietany. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić w lodówce przez pół godziny lub dłużej.
Przygotować nadzienie: kaszę ugotować, cebulę posiekać i usmażyć na oliwie. Wymieszać kaszę z pokruszonym serem i cebulą, doprawić, wbić roztrzepane jajko - nadzienie powinno być klejące. Uformować z nadzienia spore kule. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć za pomocą metalowej obręczy kółka o średnicy około 10 cm. Ciastem wylepić otwory w formie na mufinki. Do środka każdego otworu włożyć kulkę z nadzienia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec babeczki ok. 40 minut.