Słów kilka o winie
Lampka wina do obiadu dobrze wpływa na nasze zdrowie. Jednak pamiętajcie, żeby nie przesadzać i nie pić go w zbyt dużych ilościach. My wino lubimy i uważamy, że idealnie pasuje do potraw przygotowanych z naszych produktów. Jednak warto wiedzieć, jakie wino dobierać do rodzaju potraw. Postaramy się więc dzisiaj dać Wam kilka porad na teamt tego, jak dobrać wino do jedzenia.
Czerwone wina do potraw.Wino czerwone będzie dobrze pasowało do wszelkiego rodzaju cięższych i bardziej zdecydowanych w smaku dań. Idealnie sprawdzi się ono do wszelkiego rodzaju gulaszy na bazie mięsa i choćby ciecierzycy czy soczewicy. Wydobędzie dodatkowy smak z takich potraw.
Warto jednak pamiętać, że wina mogą mieć różny poziom intensywności. Delikatniejsze czerwone wina, w których da się wyczuć nutę owocową, warto podawać do pikantnych potraw, np. chilli con carne z czerwona fasola. Będą to też wina pasujące do drobiu. Do ciemnych mięs oraz dziczyzny idealnie sprawdzą się czerwone wina wytrawne i półwytrawne.
Biel i róż w kieliszku.Wiele osób traktuje wina białe i różowe jako idealne do deserów. Jest w tym trochę prawdy, jednak są one idealnym kompanem do dań obiadowych. Delikatne wina białe idealnie sprawdzą się z duszonymi i surowymi warzywami. Będzie to super uzupełnienie dla sałatek. Skomponują się również dobrze z owocami morza i rybami.
Cięższe wina białe i różowe to idealne towarzystwo dla duszonych i smażonych ryb. Podkreślają one również smak wędzonych potraw. Będą świetne na grilla.
Wino w potrawach.Na koniec chcieliśmy dać Wam jeszcze jedną radę. Dodawajcie wina do potraw. Będzie świetnie się komponować w gulaszach, ale też idealnie przeniknie do duszonej ryby. Pamiętajcie też, że wina białe dobrze łączą się z warzywami strączkowymi (groch czy ciecierzyca). Warto więc dodać je do zup z wykorzystaniem tych warzyw.
Wino warto pić i my do tego zachęcamy. Jednak pamiętajcie, że wszystko musi mieć umiar. ;)