Darmowa dostawa od 180 zł

Kruche ciasteczka z mąki grochowej

Składniki

  • 350 gramów grochu Lestello
  • 200 gramów masła
  • 80 gramów cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryn

Sposób przygotowania

Groch mielimy na drobną mączkę w młynku do kawy. Powstała mąka zachowa się jak krupczatka i nada ciasteczkom idealną kruchość. Masło kroimy na małe kwadraciki. Zasypujemy je mąką i cukrem pudrem. Białka oddzielamy od żółtek i dodajemy je do miski. Dolewamy łyżkę soku z cytryny i porządnie ręką wyrabiamy ciasto. Wszystkie składniki muszą się idealnie połączyć. Gotowe ciasto wkładamy od lodówki na około 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki, dzielimy ciasto na dwie części i każdą osobno wałkujemy. Wykrawamy naszymi ulubionymi foremkami świąteczne kształty. Pieczemy około 15 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku.

 

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem