Darmowa dostawa od 180 zł

Bahji – indysjki przysmak z cebuli i ciecierzycy

Składniki:
  • 2 cebule
  • 150 gram ciecierzycy Lestello
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki chili
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki kolendry
  • Pół łyżeczki curry
  • 100 ml wody
  • Olej do głębokiego smażenia
  •  

    Przygotowanie:

    Ciecierzycę zmielcie w młynku do kawy. Musi z niej powstać mączka. W garnku rozgrzejcie olej

    do głębokiego smażenia. Cebule obierzcie i pokrójcie w cienkie pióra. Mąkę z ciecierzycy pomieszajcie

    z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajcie chili, kurkumę, curry, kolendrę i wymieszajcie

    wszystko. Dodajcie wodę i ponownie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Musi powstać

    trochę gęstsze ciasto niż na naleśniki. Wsypcie cebulę i wymieszajcie. Następnie nabierajcie masę łyżką

    i wrzucajcie na rozgrzany głęboki olej. Smażcie do czasu, aż placuszki będą złociste. Najlepiej smażyć po

    3 sztuki na jeden raz. Placuszki muszą mieć miejsce, żeby dobrze wyrosnąć.

    Zostaw komentarz

    Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem