Darmowa dostawa od 180 zł

Babeczki z kaszą gryczaną i serem

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 150 g masła
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g kwaśnej śmietany (tłustej)
  • 2 jaja
  • sól
  • Nadzienie:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej Lestello
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zimne masło posiekać w misce z mąką, dodać sól i olej. Roztrzepać jajka ze śmietaną, wlać do mąki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodać mąki, jeśli za twarde - śmietany. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić w lodówce przez pół godziny lub dłużej. Przygotować nadzienie: kaszę ugotować, cebulę posiekać i usmażyć na oliwie. Wymieszać kaszę z pokruszonym serem i cebulą, doprawić, wbić roztrzepane jajko - nadzienie powinno być klejące. Uformować z nadzienia spore kule. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć za pomocą metalowej obręczy kółka o średnicy około 10 cm. Ciastem wylepić otwory w formie na mufinki. Do środka każdego otworu włożyć kulkę z nadzienia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec babeczki ok. 40 minut.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem