Kasza jaglana - top 3 kulinarna zastosowania

Kasza jaglana to pełnowartościowy produkt dostarczający organizmowi sporych pokładów witamin i mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znana jako baza sycącego śniadania w formie słodkiej jaglanki, równie dobrze sprawdza się w innych potrawach. Poznaj top 3 przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej!
Kasza jaglana określana jest mianem królowej kasz. Nic w tym dziwnego - produkt ten dostarcza organizmowi witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego, witaminę E, która opóźnia proces starzenia komórek oraz jest pomocna w walce z bezpłodnością, jest też źródłem lekkostrawnego błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo, jednocześnie pozytywnie wpływając na pracę układu trawiennego. Kasza jaglana wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz wpływa na wygląd i kondycję skóry, włosów i paznokci. Właściwości zdrowotne oraz delikatny smak sprawiają, że kasza jaglana coraz częściej gości na stołach osób, które dbają o racjonalne odżywianie. Jakie dania na bazie kaszy jaglanej przygotować, aby dostarczyć sobie pożywną i pyszną porcję wartości odżywczych?
Bananowe placuszki z kaszą jaglaną
Przepis na udany dzień? Pyszne śniadanie! Placuszki bananowe z dodatkiem kaszy jaglanej to świetne rozwiązanie również na drugie śniadanie, czy podwieczorek.
Składniki:
- ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie: słodzidło
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z pozostałymi składnikami. Placuszki smażymy na odrobinie oleju kokosowego na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, miodem, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Jaglane klopsiki z ciecierzycą
Nie masz pomysłu na sycący obiad? Klopsiki z kaszą jaglaną będą strzałem w dziesiątkę! Równie dobrze smakują z ziemniakami, makaronem - jako dodatek do sosu bolognese, ryżem, czy sałatką.
Składniki:
- 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 4 pomidory suszone
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- opcjonalnie ¼ czerwonej papryki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy na półsypko na średnim ogniu. Ciecierzycę rozgniatamy widelcem, dodajemy drobno posiekaną cebulę, suszone pomidory, paprykę i startą na tarce marchewkę oraz płatki owsiane. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, tworząc zwartą masę. Odstawiamy na chwilę, aż płatki wchłoną nadmiar wody. Z powstałej mieszanki formujemy niewielkie klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni lub pieczemy w temp. 200 stopni do momentu, aż się zarumienią.
Jaglane brownie
Uwielbiasz czekoladowe ciasta? Ta propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu! Brownie jaglane to idealna propozycja na deser w zdrowszej wersji.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
- gorzka czekolada
- odrobina mleka (może być roślinne)
Przygotowanie:
Daktyle drobno kroimy, zalewamy niepełną szklanką wrzątku i odstawiamy na kwadrans. Gotujemy wodę, dodajemy do niej wypłukaną kaszę i daktyle razem z wodą, w której się moczyły. Po 20 minutach odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż do powstania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie polewamy czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka.
Chcesz wprowadzić odrobinę nowości do swojego codziennego jadłospisu? Uwzględnij w menu kaszę jaglaną, która, poza tym, że jest pyszna, dostarcza organizmowi sporą porcję wartościowych składników. Powyższe przepisy przypadną do gustu nie tylko smakoszom zdrowej kuchni, ale i osobom, które uwielbiają wyraziste smaki i sycące potrawy.