Darmowa dostawa od 150 zł

Kasza jaglana - top 3 kulinarna zastosowania

Kasza jaglana to pełnowartościowy produkt dostarczający organizmowi sporych pokładów witamin i mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znana jako baza sycącego śniadania w formie słodkiej jaglanki, równie dobrze sprawdza się w innych potrawach. Poznaj top 3 przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej!

 

Kasza jaglana określana jest mianem królowej kasz. Nic w tym dziwnego - produkt ten dostarcza organizmowi witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego, witaminę E, która opóźnia proces starzenia komórek oraz jest pomocna w walce z bezpłodnością, jest też źródłem lekkostrawnego błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo, jednocześnie pozytywnie wpływając na pracę układu trawiennego. Kasza jaglana wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz wpływa na wygląd i kondycję skóry, włosów i paznokci. Właściwości zdrowotne oraz delikatny smak sprawiają, że kasza jaglana coraz częściej gości na stołach osób, które dbają o racjonalne odżywianie. Jakie dania na bazie kaszy jaglanej przygotować, aby dostarczyć sobie pożywną i pyszną porcję wartości odżywczych?

Bananowe placuszki z kaszą jaglaną 

Przepis na udany dzień? Pyszne śniadanie! Placuszki bananowe z dodatkiem kaszy jaglanej to świetne rozwiązanie również na drugie śniadanie, czy podwieczorek.

Składniki:

  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie: słodzidło

Przygotowanie: 

Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z pozostałymi składnikami. Placuszki smażymy na odrobinie oleju kokosowego na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, miodem, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.

 

Jaglane klopsiki z ciecierzycą

Nie masz pomysłu na sycący obiad? Klopsiki z kaszą jaglaną będą strzałem w dziesiątkę! Równie dobrze smakują z ziemniakami, makaronem - jako dodatek do sosu bolognese, ryżem, czy sałatką.

Składniki:

  • 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka 
  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 4 pomidory suszone
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • opcjonalnie ¼ czerwonej papryki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona

Przygotowanie: 

Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy na półsypko na średnim ogniu. Ciecierzycę rozgniatamy widelcem, dodajemy drobno posiekaną cebulę, suszone pomidory, paprykę i startą na tarce marchewkę oraz płatki owsiane. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, tworząc zwartą masę. Odstawiamy na chwilę, aż płatki wchłoną nadmiar wody. Z powstałej mieszanki formujemy niewielkie klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni lub pieczemy w temp. 200 stopni do momentu, aż się zarumienią.

 

Jaglane brownie 

Uwielbiasz czekoladowe ciasta? Ta propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu! Brownie jaglane to idealna propozycja na deser w zdrowszej wersji.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Polewa:

  • gorzka czekolada
  • odrobina mleka (może być roślinne)

Przygotowanie: 

Daktyle drobno kroimy, zalewamy niepełną szklanką wrzątku i odstawiamy na kwadrans. Gotujemy wodę, dodajemy do niej wypłukaną kaszę i daktyle razem z wodą, w której się moczyły. Po 20 minutach odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż do powstania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia, następnie polewamy czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka. 

 

Chcesz wprowadzić odrobinę nowości do swojego codziennego jadłospisu? Uwzględnij w menu kaszę jaglaną, która, poza tym, że jest pyszna, dostarcza organizmowi sporą porcję wartościowych składników. Powyższe przepisy przypadną do gustu nie tylko smakoszom zdrowej kuchni, ale i osobom, które uwielbiają wyraziste smaki i sycące potrawy.