• Ryż biały długi 4×100 g

    Ryż biały jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna ryżu. Jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem dlatego jest powszechnie stosowany w diecie lekkostrawnej. Ryż biały działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Stosowany jest również przy miażdżycy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na swój łagodny smak oraz krótki czas gotowania (15-20 minut) znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Stanowi doskonałą podstawę dania głównego (z warzywami czy mięsem), dodatek do zup lub sałatek oraz bazę słodkiego deseru (z jogurtem lub owocami).
    Zobacz więcej
  • Ryż brązowy długi 4×100 g

    Ryż brązowy zwany też naturalnym to ryż, z którego usunięto jedynie najbardziej zewnętrzną warstwę (łuskę). Nie jest on poddawany procesowi polerowania dzięki czemu zachowuje właściwości pełnoziarnistego stąd najbardziej wartościowego ryżu. Jego jasnobrązowy kolor jest spowodowany obecnością kilku warstw otrąb, bogatych w minerały i witaminy (szczególnie grupy B) oraz błonnik. Jest produktem o niskim indeksie glikemicznym (55, podczas gdy dla ryżu białego wynosi on 70). Brązowy ryż wymaga dłuższego czasu gotowania w porównaniu do innych rodzajów ryżu (około 40 minut). Po ugotowaniu cechuje się lekko orzechowym posmakiem. Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas. Znakomicie smakuje zarówno na słodko (z owocami, bakaliami) jak i pikantnie z mięsem lub warzywami.
    Zobacz więcej
  • Ryż parboiled długi
    4×100 g

    Ryż parboiled jest ryżem poddanym specjalnemu procesowi termicznemu, w którym pod działaniem ciśnienia i pary wodnej cenne składniki odżywcze zawarte w łusce przenikają do wnętrza ziarna. W ten sposób ryż zachowuje błonnik i witaminy, które straciłby w trakcie obłuskiwania i polerowania. Proces ten powoduje również, że ryż parboiled przybiera piękny złocisty kolor, szybko się gotuje i jego ziarna po ugotowaniu się nie sklejają. Świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i duszonych warzyw. Lekkie i puszyste ziarna dobrze komponują się w wykwintnych potrawach oraz jako składnik sałatek i deserów.
    Zobacz więcej
  • Ryż basmati długi
    4×100 g

    Ryż basmati uważany jest za najszlachetniejszą i najdroższą odmianę ryżu na świecie. Przez znawców nazywany jest „królem ryżu”. Uprawiany jest u podnóża Himalajów w Indiach, Pakistanie i Nepalu. Specyficzne warunki klimatyczne tego obszaru nadają mu charakterystyczny i niepowtarzalny smak i aromat. Ponadto ziarna ryżu basmati są dłuższe i bardziej smukłe niż ziarna pozostałych odmian ryżu. Po ugotowaniu są wyjątkowo lekkie i puszyste. Doskonale komponuje się z rybami, drobiem oraz owocami morza. Niezastąpiony w daniach egzotycznych.
    Zobacz więcej
  • Ryż basmati długi 500 g

    Ryż basmati uważany jest za najszlachetniejszą i najdroższą odmianę ryżu na świecie. Przez znawców nazywany jest „królem ryżu”. Uprawiany jest u podnóża Himalajów w Indiach, Pakistanie i Nepalu. Specyficzne warunki klimatyczne tego obszaru nadają mu charakterystyczny i niepowtarzalny smak i aromat. Ponadto ziarna ryżu basmati są dłuższe i bardziej smukłe niż ziarna pozostałych odmian ryżu. Po ugotowaniu są wyjątkowo lekkie i puszyste. Doskonale komponuje się z rybami, drobiem oraz owocami morza. Niezastąpiony w daniach egzotycznych.
    Zobacz więcej
  • Ryż biały długi 1 kg

    Ryż biały jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna ryżu. Jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem dlatego jest powszechnie stosowany w diecie lekkostrawnej. Ryż biały działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Stosowany jest również przy miażdżycy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na swój łagodny smak oraz krótki czas gotowania (15-20 minut) znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Stanowi doskonałą podstawę dania głównego (z warzywami czy mięsem), dodatek do zup lub sałatek oraz bazę słodkiego deseru (z jogurtem lub owocami).
    Zobacz więcej
  • Ryż biały długi 2,5 kg

    Ryż biały jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna ryżu. Jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem dlatego jest powszechnie stosowany w diecie lekkostrawnej. Ryż biały działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Stosowany jest również przy miażdżycy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na swój łagodny smak oraz krótki czas gotowania (15-20 minut) znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Stanowi doskonałą podstawę dania głównego (z warzywami czy mięsem), dodatek do zup lub sałatek oraz bazę słodkiego deseru (z jogurtem lub owocami).
    Zobacz więcej
  • Ryż biały długi 5 kg

    Ryż biały jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna ryżu. Jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem dlatego jest powszechnie stosowany w diecie lekkostrawnej. Ryż biały działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Stosowany jest również przy miażdżycy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na swój łagodny smak oraz krótki czas gotowania (15-20 minut) znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Stanowi doskonałą podstawę dania głównego (z warzywami czy mięsem), dodatek do zup lub sałatek oraz bazę słodkiego deseru (z jogurtem lub owocami).
    Zobacz więcej