Przepisy na przekąski

  • Batony musli

    125 g margaryny 2 jajka 250 g cukru 3 łyżki mąki (70g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g błyskawicznych płatków owsianych Lestello 1 szklanka kandyzowanych owoców 1 szklanka posiekanych orzechów 4 łyżki miodu polewa: 150 g czekolady 1/2 szklanki śmietanki 30%
    Zobacz więcej
  • Deser jogurtowy

    250 ml gęstego jogurtu 4 łyżki płatków owsianych Lestello 250 dag malin 2 łyżki miodu listki mięty
    Zobacz więcej
  • MIODOWNIK Z KASZĄ MANNĄ

    Ciasto: 7 dag margaryny 7 dag miodu wielokwiatowego (lub innego) 4 łyżki śmietany (kwaśnej) 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru Mąki tyle, żeby się zagniotło. (ok. 2 szklanek) Masa: 1/2 l mleka 8 łyżek kaszy manny Lestello 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła olejek cytrynowy kwasek cytrynowy. dżem z czarnej porzeczki
    Zobacz więcej
  • Torcik z kaszy manny z truskawkami

    składniki: 200 g masła 150 g okrągłych biszkoptów 1 szklanka kaszy manny Lestello 120 g cukru pudru 1litr mleka 2 łyżki kakao (30 g)   Wierzch: 300 g truskawek 2 łyżki żelatyny (20 g) 1 łyżka cukru pudru owoce do dekoracji
    Zobacz więcej
  • Dietetyczne batoniki bezglutenowe

    125 g mąki bezglutenowej do wypieków 70 g prosa ekspandowanego Lestello 1/2 łyżeczki sody 2 białka z jajka 130 g płynnego miodu 130 g rodzynek 100 g sezamu 100 g orzechów włoskich 25 g pestek słonecznika 25 g pestek dyni polewa: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30%
    Zobacz więcej
  • Blok czekoladowy z ekspandowaną pszenicą

    250 g masła 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3-4 łyżki kakao 400 g mleka w proszku 2 szklanki pszenicy ekspandowanej Lestello 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
    Zobacz więcej
  • Deser z pszenicą ekspandowaną

    2 szklanki pszenicy ekspandowanej Lestello 1 szklanka malin 1 łyżka cukru pudru 300 g jogurtu naturalnego maliny i mięta do dekoracji
    Zobacz więcej
  • Jabłka z ekspandowanym prosem

    4 jabłka 1 szklanka ekspandowanego prosa Lestello 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka rodzynek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu masło do smarowania naczynia żaroodpornego
    Zobacz więcej
  • Kotleciki z ekspandowanym owsem

    500 g mielonego mięsa indyka 4 łyżki zimnej wody 4-5 suszonych pomidorów w oliwie 3/4 szklanki owsa ekspandowanego Lestello sól, pieprz szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej kolendry
    Zobacz więcej
  • Krówkowe z gryką

    – 70 g ekspandowanej gryki Lestello – 200 g krówek – 50 g pianek typu marshmallows o dowolnym smaku – 70 g masła
    Zobacz więcej
  • Kuleczki z prosa

    2 szklanki preparowanego prosa Lestello(40 g) 8 suszonych moreli 8 suszonych śliwek
    Zobacz więcej
  • Lekkie ciasteczka z pszenicą

    2 szklanki ekspandowanej pszenicy Lestello 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 jajko
    Zobacz więcej
  • Mleko z owsem i owocami

    1 szklanka mleka 1/2 szklanki ekspandowanego owsa Lestello 1 łyżeczka miodu garść owoców
    Zobacz więcej
  • Omlet z ekspandowanym owsem i śliwkami

    2 jajka 1 łyżki mleka 1 łyżka mąki 1/2 szklanki owsa ekspandowanego Lestello olej do smażenia śliwki serek homogenizowany
    Zobacz więcej
  • Surówka warzywna z owsem

    1 zielony ogórek 1 duży pomidor 1 cebula cukrowa 1/2 żółtej papryki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 szklanka ekspandowanego owsa Lestello sos: sól, pieprz oliwa z oliwek sok z 1/2 cytryny
    Zobacz więcej
  • Ciasteczka owsiane z morelami

    Składniki: 400 g płatków owsianych Lestello 250 g margaryny Kasia 165 g cukru 125 ml wody 1 garść suszonych moreli 1 garść orzechów laskowych 3 łyżki kakao cynamon do smaku
    Zobacz więcej
  • KAKAOWE KULECZKI

    1 szklanka płatków owsianych Lestello 3/4 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki kakao 4 łyżki masła 1 łyżka alkoholu 3 szklanki mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki wody
    Zobacz więcej
  • Szybka sałatka z brązowym ryżem

    • 200 gram brązowego ryżu Lestello
    • 1 cytryna
    • 1 limonka
    • Pęczek natki pietruszki
    • Łyżka miodu
    Zobacz więcej
  • PIECZONA W ZIOŁACH CIECIERZYCA

    200 gram ciecierzycy Lestello 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
    Zobacz więcej
  • LEKKA SAŁATKA Z RYŻEM, POMARAŃCZĄ, ORZECHAMI I KREMOWYM SERKIEM

    200 gramów ryżu białego długiego Lestello Pół szklanki orzechów włoskich Kilka listków sałaty 1 pomarańcza 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego sól pieprz 1 ząbek czosnku Szczypta mielonej słodkiej papryki
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ, MIGDAŁAMI I WARZYWAMI

    1 szklanka kaszy jaglanej Lestello 2,5 szklanki wody 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 marchewka Pół szklanki migdałów Garść świeżej rukoli Garść świeżej czerwonej bazylii Pół pęczka natki pietruszki Kilka ziarenek czerwonego pieprzu Kilka ziaren ziela angielskiego 6 goździków 4 łyżki oliwy z oliwek
    Zobacz więcej
  • HUMMUS BURACZANY

    1 szklanka ciecierzycy Lestello 2 buraki 3⁄4 szklanki tahini 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyzki soku z cytryny Pół szklanki wody Pół łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki chrzanu żurawinowego 1 łyżeczka skórki otartej z cytrny 4 ząbki czosnku Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • KUSKUS Z RZODKIEWKĄ I POMIDORAMI

    2 szklanki kaszy kuskus Lestello 4 rzodkiewki 2 pomidory Pęczek szczypiorku 500 ml bulionu warzywnego Sok z 1 limonki Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • SMOOTHIE Z ANANASA, BANANA I RYŻU

    2 szklanki ryżu białego długiego Lestello 1 świeży ananas 2 banany Pół łyżeczki imbiru 1 łyżka miodu 2 szklanki mleka Pół łyżeczki cynamonu
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z ORZECHAMI I CZERWONĄ FASOLĄ

    1 opakowanie mixu sałat Garść orzechów włoskich Szklanka czerwonej fasoli Lestello 1 duża czerwona cebula Olej sezamowy 1 łyżeczka miodu Połowa limonki
    Zobacz więcej
  • RACUCHY MARCHEWKOWO – JAGLANE

    2 marchewki 2 szklanki kaszy jaglanej Lestello 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czarnuszki Pół szklanki mąki razowej 1 łyżka sosu sojowego Pół łyżeczki mielonego chili Sól Pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego
    Zobacz więcej
  • PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY, GRZYBÓW I ORZECHÓW

    1 opakowanie zielonej soczewicy Lestello Szklanka orzechów włoskich 400 gram pieczarek 3 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz ziołowy
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z KURCZAKIEM, RYŻEM I MANGO

    300 gram ryżu białego Lestello 1 duże mango Garść orzechów nerkowca 1 łyżka curry Szczypta kurkumy Sok z 1 limonki 1 łyżka miodu 2 łyżki poszatkowanej świeżej natki pietruszki
    Zobacz więcej
  • BATONIKI MUESLI Z PESTKAMI DYNI

    150 gram mleka w proszku ¾ szklanki płatków owsianych Lestello 150 ml mleka 2% 1 łyżka masła orzechowego 50 gram pestek dyni 50 gram sezamu 50 gram migdałów
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA DO PRACY Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ PERŁOWĄ

    Pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej Lestello Pół szklanki pieczonej dyni w kostce Pół szklanki pestek z owocu granatu 1 łyżka oliwy z oliwek Sok z połowy cytryny
    Zobacz więcej