Przepisy na obiad

  • Cielęcina z morelami

    • 1 kg chudej cielęciny, np. łopatki • 200 g ryżu Lestello • 2 łyżki masła • 200 g oscypka, bryndzy lub wędzonej mozzarelli • 2 średnie cebule • sól • biały pieprz • pół szklanki białego wytrawnego wina lub soku z pomarańczy • 150 g suszonych moreli • natka pietruszki
    Zobacz więcej
  • JAMBALAYA Z KAPUSTĄ

    450 g mielonej wołowiny 450 g kiełbasy, pokrojonej na 0,5 cm plasterki 1 cebula, posiekana 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku, posiekanego 1 średnia główka kapusty, posiekanej 1 puszka (400 g) pomidorów 400 ml wody 200 g ryżu Lestello sól czosnkowa do smaku
    Zobacz więcej
  • Szaszłyki z kurkumą

    składniki: 250 g ryżu Lestello mięso: 3 piersi z kurczaka marynata: pieprz czarny (łyżeczka) 1 łyżeczka kolendry 2 łyżeczki kurkumę 2 ząbki czosnku olej sos sojowy sok z 1 pomarańczy sos kokosowy: puszka mleczka kokosowego masło orzechowe (150g) brązowy cukier (łyżka) drobno posiekana mała cebula papryczka chilli (łyżeczka) czosnek (łyżeczka) imbir (łyżeczka) drobno pokrojone orzechy (50g)
    Zobacz więcej
  • Papryka Nadziewana

    składniki: 30 dag mięsa mielonego 1 torebka ryżu Lestello 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 3 duże papryki 2 łyżki tartego żółtego sera
    Zobacz więcej
  • Papryka nadziewana z pszenicą ekspandowaną

    4 papryki 2 cebulę 2 marchewki 2 ząbki czosnku 100 g szynki w kawałku 25-50 g pszenicy ekspandowanej Lestello 2 łyżki tartego sera żółtego sól, pieprz kilka listków bazylii olej
    Zobacz więcej
  • Surówka warzywna z owsem

    1 zielony ogórek 1 duży pomidor 1 cebula cukrowa 1/2 żółtej papryki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 szklanka ekspandowanego owsa Lestello sos: sól, pieprz oliwa z oliwek sok z 1/2 cytryny
    Zobacz więcej
  • Sznycle panierowane w ekspandowanej gryce

    2 duże piersi z kurczaka 2 jajka mąka do panierowania gryka ekspandowana Lestello do panierowania olej do smażenia   Marynata: 100 ml jogurtu greckiego 3 łyżki sosu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy do drobiu 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano
    Zobacz więcej
  • Babeczki z kaszą gryczaną i serem

    Ciasto: 500 g mąki 150 g masła 4 łyżki oleju 100 g kwaśnej śmietany (tłustej) 2 jaja sól Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej Lestello 1 cebula pokrojona w kostkę 250 g białego sera 1 jajko oliwa sól, pieprz
    Zobacz więcej
  • Faszerowane piersi kurczaka

    4 piersi z kurczaka 8 kapeluszy suszonych grzybów 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej Lestello 1 łyżka startego na tarce sera żółtego sól, pieprz olej
    Zobacz więcej
  • Kotlety pieczarkowe z kaszą

    200 g kaszy gryczanej niepalonej Lestello 400 g pieczarek 100 g sera typu feta 1 jajo 2 ząbki czosnku pieprz, sól około 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia
    Zobacz więcej
  • Krupnik z kaszy gryczanej

    1,5 l wywaru mięsno-warzywnego 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej Lestello 10 pieczarek 1 czerwona papryka 3 łyżki keczupu sól, pieprz olej natka pietruszki
    Zobacz więcej
  • ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI I CIECIERZYCY

    4 czerwone papryki 400 gram ziaren ciecierzycy Lestello 3 litry bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonej mielonej papryki 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól pieprz ziołowy oliwa z oliwek do smażenia
    Zobacz więcej
  • KOTLETY Z RZEPY I RYŻU

    • 200 gram ryżu białego Lestello
    • 1 duża biała rzepa
    • 1 cebula
    • połowa pęczka natki pietruszki
    • 1 jajko
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka zmielonej soli morskiej ziołowej
    • 1 łyżka pieprzu białego
    • olej rzepakowy do smażenia
    Zobacz więcej
  • ZUPA FASOLOWA NA WĘDZONEJ PIERSI KURCZAKA

    Zrzut ekranu 2016-09-22 o 10.37.56 2 litry wody 200 gram białej fasoli typu Jaś Lestello 200 gram wędzonej piersi kurczaka 1 kiełbasa z piersi kurczaka 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka oleju Pieprz i sól do smaku 1 łyżka majeranku
    Zobacz więcej
  • KUSKUS Z PAPRYKĄ I ORIENTALNYMI PRZYPRAWAMI

    300 gram kuskusu Lestello 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cebula 1 mała papryczka chili Sok wyciśnięty z jednej cytryny Szczypta cynamonu Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kurkumy 2 kawałki suszonego galangalu Kilka listków trawy cytrynowej Pół łyżeczki suszonej słodkiej papryki 4 łyżki oliwy z pestek winogron Sól i pieprz do smaku
    Zobacz więcej
  • KOTLECIKI Z BĄZOWEGO RYŻU, FASOLI I ORZECHÓW

    400 gram brązowego ryżu Lestello 150 gram fasoli drobnej Lestello 100 gram orzechów włoskich 1 jajko Szczypta słodkiej zmielonej suszonej papryki Szczypta suszony zmielonych pomidorów Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku
    Zobacz więcej
  • ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ I OSTRĄ PAPRYKĄ

    2 litry bulionu warzywnego 300 gram zielonej soczewicy Lestello 3 ząbki czosnku 1 duża cebula Puszka krojonych pomidorów w zalewie 2 liście laurowe 1 ziele angielskie Pół łyżeczki ostrej mielonej papryki 3 średniej wielkości ostre papryczki chili Szczypta rozmarynu Szczypta tymianku Szczypta oregano Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku
    Zobacz więcej
  • TRADYCYJNA GROCHOWA

    2,5 litra wody 300 gram grochu Lestello 7 ziemniaków 200 gram wędzonego boczku 1 cebula Pół pora 2 marchewki 1 pietruszka Pół selera 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku Zasmażka: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki
    Zobacz więcej
  • OSTRE CHILI Z FASOLĄ

    200 gram fasoli Piękny Jaś tyczny Lestello 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 gram kukurydzy 300 ml bulionu mięsnego 3 papryczki jalapeno 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1,5 łyżeczki mielonej kolendry Pół pęczka świeżej kolendry 1 łyżeczka pieprzu cayenne 100 ml jogurty naturalnego gęstego 150 ml koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA MAKARONOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ

    1 szklanka czerwonej fasoli Lestello 1 czerwona papryka 1 pęczek szczypioru 1 cebula czerwona 2 szklanki makaronu typu świderki 2 pomidory Puszka kukurydzy Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Sok z połowy cytryny
    Zobacz więcej
  • BURGER Z KOTLETAMI Z CIECIERZYCY

    Kotlety: 1 opakowanie ciecierzycy Lestello 1 starta marchewka 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 mała cebula Szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżeczki płatków owsianych 1 jajko Sól i pieprz do smaku Burger: Bułki żytnie pełnoziarniste Kilka listków szpinaku 2 pomidory czerwone 2 pomidory żółte 6 pomidorków cherry 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 cukinia
    Zobacz więcej
  • DUSZONA FASOLA Z WARZYWAMI

    1 opakowanie fasoli drobnej Lestello 2 papryki czerwone 2 pomidory 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 pęczek szczypioru 1 większa cebula 1 łyżka cukru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Pół łyżeczki cynamonu Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju z pestek winogron
    Zobacz więcej
  • ZUPA KREM Z DYNI Z EKSPANDOWANYM OWSEM

    500 gramów dyni Pół cebuli 1 ząbek czosnku 1 marchewka Pół łyżeczki cynamonu Pół łyżeczki imbiru Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowe Pół szklanki ekspandowanego owsa Lestello 1 litr bulionu warzywnego
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ, MIGDAŁAMI I WARZYWAMI

    1 szklanka kaszy jaglanej Lestello 2,5 szklanki wody 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 marchewka Pół szklanki migdałów Garść świeżej rukoli Garść świeżej czerwonej bazylii Pół pęczka natki pietruszki Kilka ziarenek czerwonego pieprzu Kilka ziaren ziela angielskiego 6 goździków 4 łyżki oliwy z oliwek
    Zobacz więcej
  • MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, FASOLĄ I PARMEZANEM

    Szklanka białej fasoli Lestello 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie 1 cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano Sól Pieprz Tarty parmezan 2 szklanki makaronu typu kolanka 
    Zobacz więcej
  • RYŻ Z WARZYWAMI NA PARZE

    1 opakowanie ryżu basmati Lestello 1 duży brokuł 1 czerwona papryka 1 spora marchewka Oliwa z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta soli Szczypta pieprzu  
    Zobacz więcej
  • KOTLETY Z GROCHU

    1 szklanka grochu Lestello Pęczek natki pietruszki 1 łyżka płatków owsianych Lestello Pół łyżeczki majeranku 1 łyżeczka suszonej mielonej papryki Szczypta soli Szczypta pieprzu Pół szklanki mleka Olej do smażenia 1 jajko Bułka tarta do obtoczenia
    Zobacz więcej
  • ZAPIEKANKA Z KASZĄ JAGLANĄ, DYNIĄ I SEREM FETA

    2 szklanki kaszy jaglanej Lestello 2,5 szklanki wody Połowa średniej wielkości dyni 5 gałązek rozmarynu 1 opakowanie sera typu feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • PAPRYKA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ

    1 szklanka zielonej soczewicy Lestello 1 bakłażan 1 duża czerwona cebula 4 czerwone papryki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej mielonej papryki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku Sól Pieprz Tarty parmezan Olej do smażenia
    Zobacz więcej
  • OSTRA ZUPA KREM Z GROCHU

    1 opakowanie grochu łuskanego żółtego Lestello 2,5 litra bulionu warzywnego 1 większa papryczka chilli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczk mielonej kurkumy 1 gałązka rozmarynu Szczypta cynamonu 1 cebula Sól Pieprz Olej do smażenia
    Zobacz więcej
  • RYŻ Z KREWETKAMI I GROSZKIEM

    1 opakowanie ryżu basmati Lestello 1 puszka zielonego marynowanego groszku 300 gramów krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Pół łyżeczki suszonego imbiru Sól Pieprz Olej do smażenia
    Zobacz więcej
  • WIEPRZOWINA Z CZERWONĄ FASOLĄ, GROSZKIEM, CIECIERZYCĄ I ZIEMNIAKAMI.

    2 łyżki ciecierzycy Lestello 2 łyżki czerwonej fasoli Lestello 2 ziemniaki Pół szklanki marynowanego zielonego groszku 200 gramów wołowiny 1 cebula Pół szklanki bobu 2 plastry marynowanej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkie papryki Sok wyciśnięty z połowy limonki 2 łyzki tartego sera żółtego Sól Pieprz Olej do smażenia
    Zobacz więcej
  • KASZA GRYCZANA DUSZONA Z WOŁOWINĄ I KALAFIOREM

    3 łyżki oleju roślinnego 1⁄2 pora 1⁄2 cebuli 1 ząbek czosnku 300 gram polędwicy wołowej 300 gram kaszy gryczanej Lestello 500 ml bulionu 300 gram kalafiora romanesco 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki Połowa pęczka natki pietruszki Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI DO BURGERÓW

    1 opakowanie czerwonej fasoli Lestello 2 czerwone cebule Pęczek natki pietruszki 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 żabki czosnku 1 łyżka mielonego cząbru 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Olej do smażenia Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • PASTA Z CZERWONEJ FASOLI Z LIMONKĄ, POMARAŃCZA I KOLENDRĄ

    1 opakowanie czerwonej fasoli Lestello Sok z 2 limonek Skórka starta z jednej pomarańczy Pęczek kolendry 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

    400 gram kaszy gryczanej prażonej Lestello 2 piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 100 gram pieczarek 150 gram szpinaku Olej do smażenia 1 łyżka masła Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • KREWETKI W KREMOWYM PAPRYKOWYM SOSIE Z RYŻEM

    1 opakowanie ryżu białego długiego Lestello 300 gram krewetek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka Puszka pomidorów krojonych w zalewie Pół łyżeczki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Szczypta cynamonu Pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • PIECZONE PIEROGI Z SOCZEWICĄ

    Ciasto: 500 gram mąki pszennej (typ 750) 250 ml śmietany roślinnej 40 gram drożdży 1 jajko + 2 żółtka 50 gram roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka brązowego cukru Płaska łyżeczka soli Farsz: 250 gram czerwonej soczewicy Lestello 1 drobno posiekana cebula 1 jajko 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Sól, pieprz Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego majeranku
    Zobacz więcej
  • GRILOWANY KURCZAK Z PIECZONĄ CIECIERZYCA I WARZYWAMI

    150 gram ciecierzycy Lestello 150 gram ryżu Basmati Lestello 1 łyżeczka czarnego sezamu Połowa awokado 1 pierś z kurczaka 1 szklanka drobno posiekanej czerwonej kapusty Półczerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki 1 łyżeczka oregano Szczypta imbiru Sól Pieprz ziołowy
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ, OLIWKAMI I KOPERKIEM

    1,5 szklanki czerwonej fasoli Lestello Pół szklanki zielonych oliwek 2 łyżki drobno posiekanego koperku Oliwa z oliwek Pieprz kolorowy Sól Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
    Zobacz więcej
  • KURCZAK DUKKAH Z KASZA GRYCZANĄ I WARZYWAMI

    100 gram kaszy gryczanej białej Lestello 6 brukselek 50 gram jarmużu 6 różyczek brokułu Pół szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka drobno posiekanej mięty 1 łyżka soku z cytryny 250 gram piersi z kurczaka 35 gram orzechów nerkowca 35 gram pistacji 1 łyżka suszonej kolendry 1 łyżka kuminu 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek
    Zobacz więcej
  • KASZA JĘCZMIENNA Z PIECZARKAMI, GROSZKIEM I MARCHEWKĄ

    200 gram kaszy jęczmiennej perłowej Lestello Pół szklanki zielonego groszku 1 średniej wielkości marchewka 300 gram pieczarek 2 łyżki masła Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • GRZYBY Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z BATATÓW

    1 szklanka zielonej soczewicy Lestello 1 marchewka 1 duża cebula 1 szklanka świeżych grzybów leśnych 2 duże bataty Pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek
    Zobacz więcej
  • ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z RYŻEM

    150 gram ryżu Lestello 1 kg świeżych pomidorów 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Pół łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu warzywnego
    Zobacz więcej
  • SŁODKO – OSTRA SAŁATKA Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ CEBULI

    1,5 szklanki ciecierzycy Lestello 1 duża czerwona cebula 2 łyżki świeżej natki pietruszki 100 gram sera feta 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki soku z limonki Sól i pieprz Odrobina słodkiej mielonej papryki
    Zobacz więcej
  • KADURDIJN Z CZERWONĄ FASOLĄ

    Ciasto: 800 gram mąki 1,5 szklanki jogurtu ½ szklanki mleka 2 łyżeczki suchy drożdży 1 jajko 30 gram masła 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 1 czerwona papryka 1 szklanka czerwonej fasoli Lestello 250 gram mielonej wieprzowiny 200 gram sera żółtego 4 ziemniaki sól i pieprz 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki Olej do smażenia
    Zobacz więcej
  • KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY

    1 opakowanie czerwonej soczewicy Lestello 4 jajka 3 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano Sól i pieprz Olej do smażenia Bułka tarta
    Zobacz więcej
  • ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z SOCZEWICĄ

    2 czerwone papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 60 gramów czerwonej soczewicy Lestello 60 gramów zielonej soczewicy Lestello 1,5 litra bulionu warzywnego Pół łyżki suszonej wędzonej papryki Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ, SZPINAKU I KURCZAKA

    Ciasto: 300 gramów kaszy jaglanej Lestello 200 gramów piersi z kurczaka 100 gramów świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 cebula Pół łyżeczki kurkumy Pół łyżeczki imbiru Szczypta cynamonu 100 ml bulionu warzywnego Olej Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • GROCHÓWKA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ

    500 gramów wędzonej makreli 1,5 szklanki grochu żółtego Lestello 6 dużych ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka Pół selera Sól Pieprz Natka pietruszki Majeranek suszony Lubczyk suszony
    Zobacz więcej
  • KUSKUS Z BRUKSELKĄ, GRZYBAMI, MARCHEWKĄ I PRZYPRAWAMI

    1 szklanka kuskusu Lestello 1 mała pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 duża marchewka Około 10 pieczarek 1 łyżka masła Sok z 1 limonki Dwie łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz 1,5 szklanki wrzątku 1 szklanka bulionu warzywnego
    Zobacz więcej
  • ZUPA KREM Z CIECIERZYCY Z SEREM

    2 szklanki ciecierzycy Lestello 1 łyżeczka kurkumy 2 litry bulionu warzywnego Pół łyżeczki imbiru 100 gramów tartego żółtego sera 3 kostki sera topionego śmietankowego Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • DYNIA FASZEROWANA KUSKUSEM Z GRZYBAMI

    1 opakowanie kaszy kuskus Lestello 1 dynia piżmowa 1 łyżeczka kurkumy Pół łyżeczki cynamonu Pół łyżeczki imbiru 2 łyżki soku pomarańczowego Pół kilograma pieczarek 2 łyżki masła Sól i pieprz
    Zobacz więcej
  • KASZA JĘCZMIENNA Z CHILLI, SZPINAKIEM I CEBULĄ

    250 gramów kaszy jęczmiennej perłowej Lestello 1 papryczka chilli 1 średniej wielkości czerwona cebula Garść liści szpinaku Pół szklanki soku z cytryny Pół łyżeczki mielonej czerwonej papryki Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • ZUPA Z KASZĄ GRYCZANĄ I KLOPSAMI

    Półtorej szklanki kaszy gryczanej białej Lestello 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól Pieprz 2,5 litra bulionu warzywnego Pół kilo mięsa mielonego 1 łyżka mielonej bazylii 1 łyżka mielonego oregano 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Pół szklanki mąki  
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

    Półtorej szklanki soczewicy zielonej Lestello Pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Sok wyciśnięty z dwóch cytryn Pół łyżeczki suszonej bazylii Pół łyżeczki suszonego oregano Pół pęczka szczypioru Sól i pieprz
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z FASOLI I PAPRYKI

    1 i ½ szklanki fasoli Piękny Jaś tyczny Lestello 1 i ½ czerwonej papryki Pęczek szczypiorku Sok wyciśnięty z 1 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bulionu warzywnego Sól i pieprz
    Zobacz więcej
  • SPAGHETTI A’LA BOLOGNESE Z SOCZEWICĄ

    Szklanka zielonej soczewicy Lestello 2 opakowania passaty pomidorowej 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano Pół łyżki mielonej suszonej papryki 1 i ½ łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 cebula Sól i pieprz Opakowanie makaronu spaghetti
    Zobacz więcej
  • ZAPIEKANKA Z DYNIĄ, JARMUŻEM I CIECIERZYCĄ

    Szklanka ciecierzycy Lestello 1 mała dynia piżmowa 6 liści jarmużu 4 jajka Pół szklanki tartego parmezanu 1 cebula 2 łyżki oleju Sól i pieprz
    Zobacz więcej
  • PUREE Z GROCHU I KAPUSTY

    1 kg kapusty kiszonej 1 kg grochu żółtego Lestello 2 duże cebule 3 łyżki masła 2 łyżeczki soli Pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku
    Zobacz więcej
  • ZUPA MIGDAŁOWA Z RYŻEM

    1 szklanka ryżu basmati Lestello 200 gramów migdałów bez skóry 2 litr mleka 2 laski cynamonu 1 laska wanilii Pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli 2 łyżki miodu
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ I MARCHEWKĄ

    Szklanka czerwonej fasoli Lestello 2 duże marchewki Sok z 3 mandarynek 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżka miodu Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z FASOLĄ I BURAKIEM

    Pół szklanki drobnej fasoli Lestello 1 duży burak 2 szklanki pokrojonej drobno kapusty pekińskiej 4 łyżki jogurtu naturalnego Pół łyżeczki suszonego czosnku Pół łyżeczki pieprzu ziołowego Sól
    Zobacz więcej
  • ZUPA Z SOCZEWICY

    250 gramów zielonej soczewicy Lestello 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżka curry 1 łyżeczka wędzonej suszonej papryki 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki 4 łyżki oleju Pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 4 liście laurowe 3 ziela angielskie
    Zobacz więcej
  • RISOTTO Z BOBEM, GROSZKIEM I GRILOWANYM SEREM KOZIM

    1,5 szklanki ryżu basmati Lestello 1 cebula 1 ząbek czosnku Pół szklanki białego wina Pół szklanki zielonego groszku Szklanka ugotowanego i obranego bobu 500 ml bulionu warzywnego 50 gram gorgonzoli Masło Oliwa z oliwek 2 krążki sera koziego Sól pieprz
    Zobacz więcej
  • KABACZEK FASZEROWANY KASZĄ JAGLANĄ Z POMIDORAMI I OLIWKAMI

    1 opakowanie kaszy jaglanej Lestello 6 dużych pomidorów Pół szklanki czarnych oliwek 1 łyżka mielonej wędzonej papryki Pół łyżki cukru Szczypta cynamonu 2 duże kabaczki 1 ząbek czosnku 1 cebula Sól Pieprz Olej do smażenia
    Zobacz więcej
  • GULASZ Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ, MARCHEWKĄ I DYNIĄ

    Szklanka zielonej soczewicy Lestello 1 mała dynia hokkaido 3 marchewki 1 cebula 1,2 litra bulionu warzywnego Sok z 1 pomarańczy Pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka curry Sól Pieprz Olej do smażenia
    Zobacz więcej
  • KUSKUS Z KREWETKAMI I WARZYWAMI

    1 opakowanie kuskus Lestello 12 małych krewetek Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki Pół zielnej papryki 1 mała marchewka 1 cebula Pół łyżeczki kurkumy Szczypta imbiru Pół łyżeczki mielonej ostrej papryki Sól Pieprz Olej do smażenia
    Zobacz więcej
  • STIR FRY Z KASZĄ JAGLANĄ, BROKUŁAMI, FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I JAJKIEM

    Pół szklanki surowej kaszy jaglanej Lestello 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Lestello 2 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 zielona papryczka jalapeno 2 jajka 1⁄2 cytryny 8 różyczek brokułu 120 gramów mrożonej fasolki szparagowej
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z CIECIERZYCY, CZARNEJ FASOLI I ZIÓŁ

    1 szklanka ciecierzycy Lestello Pół szklanki czarnej fasoli 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 mała papryczka chili 1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżka grubej soli morskiej Pół łyżeczki suszonego oregano Pół łyżeczki suszonego majeranku 3 łyżki oliwy z oliwek Sok wyciśnięty z połowy limonki
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z KUSKUSEM, POMIDORAMI, OGÓRKIEM I MIĘTĄ

    1 opakowanie kaszy kuskus Lestello 4 pomidory 2 ogórki zielone Pęczek mięty 1 limonka 150 gramów sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • SOCZEWICA Z RYŻEM, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

    300 gramów ryżu brązowego Lestello 150 gramów soczewicy zielonej Lestello 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki miodu Olej do smażenia Sól Pieprz Pół pęczka natki pietruszki
    Zobacz więcej
  • PILAW Z JAGNIĘCINĄ I RYŻEM

    1 kg mięsa jagnięcego bez kości 400 gramów ryżu basmati Lestello 400 ml jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 cebule 6 łyżek oleju 4 łyżeczki ziaren kminu 3 laski cynamonu Kilka ziaren pieprzu Kilka goździków 3 gwiazdki anyżu Kilka ziaren kardamonu 1 łyżeczka soli 1 litr wody Garść orzechów nerkowca
    Zobacz więcej
  • KISIR – SAŁATKA Z KASZY BULGUR Z POMIDORAMI, CEBULA I NATKĄ PIETRUSZKI

    300 gramów kaszy bulgur Lestello 2 łyżki koncentratu pomidorowego Około 15 małych pomidorków daktylowych 1 mały ogórek 1 czerwona papryka 2 cebule dymki 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki suszonego chili Garść natki pietruszki, drobno posiekanej Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ, BURAKÓW I CEBULI

    200 gramów kaszy gryczanej Lestello 1 duży burak 1 duża cebula 1 marchewka Pół łyżeczki majeranku Sól Pieprz 2 łyżki oleju
    Zobacz więcej
  • KOTLECIKI Z ZIELONEJ SOCZEWICY I WARZYW

    300 gramów zielonej soczewicy Lestello 2 marchewki 1 pietruszka Połowa selera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Pół łyżeczki suszonego lubczyku Pół łyżeczki mielonej suszonej wędzonej papryki Sól Pieprz Olej do smażenia
    Zobacz więcej
  • LEKKA SAŁATKA Z KASZY BULGUR Z GROSZKIEM I KUKURYDZĄ

    200 gramów kaszy bulgur Lestello 1 mała czerwona cebula Pół szklanki zielonego groszku Pół szklanki kukurydzy Pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju rydzowego Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z JAJKIEM, RYŻEM I RYBĄ

    1 opakowanie ryżu białego długiego Lestello 8 jajek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy dijon Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • KASZA JĘCZMIENNA Z BOBEM, PISTACJAMI I TYMIANKIEM

    200 gramów kaszy jęczmiennej Lestello 1 szklanka mrożonego bobu Garść pistacji 2 łyżki poszatkowanego świeżego tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek Sok z połowy limonki Pół łyżeczki pieprzu ziołowego Sól
    Zobacz więcej
  • KASZA GRYCZANA Z ZIELONYM GROSZKIEM, CZARNYMI OLIWKAMI I KUKURYDZĄ

    300 gramów kaszy gryczanej białej Lestello Szklanka zielonego groszku Szklanka kukurydzy 2 łyżki pokrojonego drobno szczypioru 10 czarnych oliwek 2 łyżki oleju lnianego Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • KASZA BULGUR Z ZIELONA SOCZEWICĄ, KUKURYDZĄ, POMIDORAMI I MARCHEWKĄ Z DRESSINGIEM Z MANGO

    200 gramów kaszy bulgur Lestello Pół szklanki kukurydzy Pół szklanki zielonej soczewicy Lestello 2 pomidory 1 mała marchewka 1 cebula 3 łyżki soku z mango 1 łyżka drobno posiekanej mięty Sól Pieprz 2 łyżki oleju
    Zobacz więcej
  • BURGERY Z BURAKÓW I CZERWONEJ FASOLI

    2 szklanki czerwonej fasoli Lestello 2 buraki Szklanka płatków owsianych 2 szklanki mleka Pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sól Pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek
    Zobacz więcej
  • GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM W SOSIE POMIDOROWO – PAPRYKOWYM

    Gołąbki: 2 średnie kapusty włoskie 400 gramów kaszy gryczanej Lestello 2 cebule 1 jajko 250 gramów sera białego 1 litr bulionu warzywnego Olej do smażeni Sól Pieprz Sos pomidorowo – paprykowy: 1 duża czerwona papryka 10 pomidorów 2 łyżki cukru 500 ml bulionu warzywnego Sól Pieprz Olej do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku
    Zobacz więcej
  • SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ, KURCZAKIEM I ORZECHAMI

    350 gramów piersi z kurczaka 250 gramów fasoli czerwonej Lestello Pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 100 gramów ananasa z puszki 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 0% Sól Pieprz Natka pietruszki do dekoracji
    Zobacz więcej
  • BATATY FASZEROWANE QUINOA I CIECIERZYCĄ

    Szklanka ciecierzycy Lestello 2 duże bataty 1 szklanka kaszy quinoa 4 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki Pół łyżeczki cynamonu Pół łyżeczki kurkumy Pół łyżeczki suszonego oregano Pół łyżeczki suszonego majeranku Sól Pieprz Pół pęczka natki pietruszki
    Zobacz więcej
  • PROSTA SAŁATKA Z KUSKUSEM, KREWETKAMI I CUKINIĄ

    150 gramów kaszy kuskus Lestello 8 krewetek Połowa cukinii Sok z 1 cytryny 1 łyżeczka octu ryżowego Sól Pieprz 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki oleju arachidowego Olej sezamowy do smażenia
    Zobacz więcej
  • RISOTTO Z DYNI

    1 opakowanie ryżu basmati Lestello 500 gramów mrożonej dyni w kostce 2 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula Oliwa z oliwek 100 gramów parmezanu 2 ząbki czosnku Pół łyżeczki imbiru Pół łyżeczki cynamonu
    Zobacz więcej
  • KASZA GRYCZANA Z PIECZARKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

    250 gramów kaszy gryczanej Lestello 150 gramów małych pieczarek Garść zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki masła Sól Pieprz
    Zobacz więcej
  • ZUPA Z CIECIORKĄ

    1 szklanka ciecierzycy Lestello 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 3 ziemniaki 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Oliwa z oliwek Czosnek granulowany 1 liść laurowy Sól kolendra
    Zobacz więcej
  • KOTLETY Z CIECIERZYCY I CUKINII

    250 gramów ciecierzycy Lestello 1 cukinia 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki maki ziemniaczanej Pół pęczka natki pietruszki Szczypta kurkumy Sól Pieprz Olej do smażenia
    Zobacz więcej
  • PLACKI Z GROCHU I CZERWONEJ CEBULI

    150 gramów grochu Lestello 100 gramów czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekanej Pół czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki Sól i pieprz
    Zobacz więcej
  • ŻÓŁTY RYŻ Z CZARNYMI OLIWKAMI I WARZYWAMI

    2 szklanki ryżu Basmati Lestello Garść czarnych oliwek 5 pomidorków koktajlowych Połowa czerwonej papryki 2 łyżki mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki curry 8 listków świeżego rozmarynu 3 łyżki oleju 3 szklanki bulionu warzywnego Sól i pieprz
    Zobacz więcej
  • ODŚWIEŻAJĄCA SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I OGÓRKIEM

    1 opakowanie ciecierzycy Lestello 2 świeże ogórki Sok z 1 limonki Sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka curry
    Zobacz więcej
  • RYŻ NA OSTRO Z KREWETKAMI

    2 szklanki ryżu Lestello 1 ostra papryczka chili 15 małych krewetek Ząbek czosnku 6 pomidorków cherry 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 łyżka drobno posiekanego koperku Oliwa do smażenia 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki Sól i pieprz Ćwiartka cytryny
    Zobacz więcej
  • KASZA BULGUR ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI

    300 gramów kaszy bulgur Lestello 1 cebula 200 gramów pieczarek 1 ½ litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki Sól i pieprz Olej do smażenia
    Zobacz więcej